Meeskonnad otsivad esimeseks finaalmänguks üllatusi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna algavad Eesti korvpalli meistriliiga finaalmängud ennustavad tulist vastasseisu ka Kalev/Cramo mängujuhi Tanel Soku ja TÜ/Rocki mängujuhi Justin Ingrami vahel.
Täna algavad Eesti korvpalli meistriliiga finaalmängud ennustavad tulist vastasseisu ka Kalev/Cramo mängujuhi Tanel Soku ja TÜ/Rocki mängujuhi Justin Ingrami vahel. Foto: Mihkel Maripuu

Endine Kalev/Cramo peatreener Aivar Kuusmaa pakub täna algava korvpalli finaalseeria võitjaks oma endisi hoolealuseid ning ennustab, et pealinna klubi võidab tartlastega mängides meistritiitli tulemusega 4:2.

«Seitsme mängu peale asi ei lähe ja nelja peale ka ei jää. Viie-kuuega lahendatakse ära,» pakkus Kuusmaa, kes kavatseb põnevust lubavaid kohtumisi jälgida enamasti saalis kohapeal. «Esimene, teine ja neljas mäng olen kohal. Kolmas tuleb televiisorist vaadata.»

Kuusmaa sõnul on ta ühel meelel nendega, kes peavad Kalev/Cramot Tartu meeskonnast tugevamaks, kuid peale nähtud poolfinaalmänge ta kindlat üleolekut Kalevile enam ei ennusta.

«Ma ütlen, et nautisin Rocki tegemisi poolfinaalis rohkem. Nad olid agressiivsemad ja mängisid ilusamat korvpalli. Ma pole Kalev/Cramo vastu, aga mulle ei meeldi korvpall, kus visatakse kuuskümmend silma,» rääkis Kuusmaa.

Mängu ilu ei loe

Spordis loeb vaid see, kas sa võidad või kaotad, ning ainult mängu iluga pole finaalis suurt midagi teha. Kalev/Cramol seisavad korvi all 217 sentimeetri pikkune Bamba Fall ning temast üheksa sentimeetrit lühem Frank Elegar. Nende kahe pika ülemängimine ongi Rockile üks võtmeküsimusi ning Kuusmaa sõnul pole see võimatu ülesanne.

«Alati on võimalik asju lõhkuda. Minu meelest peab Rock säilitama oma agressiivse ja kiire rünnaku, mis ei lase Kalevil veel oma kaitset organiseerida. Kiirem rünnak, individuaalne meisterlikkus, julgemad otsused ja kõik on võimalik,» analüüsis Kuusmaa.

Kui aga Kalev/Cramo saab mängida organiseeritud kaitset, kus kõik jõuavad tagasi ja lasevad vastasel mängida 15 sekundit rünnakul, on väga raske Falli ja Elegari vastu korvi all midagi ära teha. «Siis tuleb juba kaugelt asi ära lahendada. Aga kui Tartu mängib ühe-kahe sööduga lühikest ja kiiret rünnakut, siis on võimalused täitsa reaalsed,» märkis Kuusmaa.

Sokk vs. Ingram

Finaalseeria pingelistes kohtumistes on Kuusmaa sõnul mängu alguses määrava tähtsusega võistkondlik tegevus. Kui aga lõpus läheb punkt-punkti-mänguks, saab olulisemaks üksikute mängijate individuaalne meisterlikkus. Rocki võtmemängijaks nimetas Kuusmaa kindlalt Justin Ingramit, Kalev/Cramo poolel aga tervet tagaliini.

«Sokk ja Ingram on muidugi täiesti erinevad mängujuhid ja pole välistatud, et nad hakkavad üksteist katma. Kui Tanel Sokk mängib nii nagu eelmisel aastal finaalis, siis on ta kindlasti Ingramist parem. Me muidugi ei tea, millega Ingram üllatab. Ta on näidanud hooajal ka väga häid mänge,» jagas Kuusmaa mõlema meeskonna mängujuhile kiidusõnu.

Rocki võimalikeks üllatusmeesteks pakkus Kuusmaa Rain Veidemani ja Kristo Saa­get.

«Tartul on kaks jokkerit. Üks on Veideman, kes peab julgemalt lahendusi leidma. Ja teine mees on Saage, kes viimases mängus Rakvere vastu näitas, et kui tema «hullud» hakkavad minema, siis on Tartu sõiduvees,» rääkis Kuusmaa.

Kui palju ja millises suunas võiks tulemust mõjutada Keith McLeodile vastase löömise eest määratud kolmemängukeeld, ei julgenud Kuusmaa pakkuda. «Ei oska öelda, aga pigem tuleb see Cramole ikka kahjuks. Ega ta ju nii kehv mängija ka pole,» sõnas Kuusmaa.

Ta meenutas enda karjäärist hooaega Belgias, kus samuti vastasele kallale läinud mustanahaline mängujuht saadeti järgmisel hommikul lennukiga koju.

«Seal riigis oleks see asi kohtusse läinud ja ta oleks lihtsalt vangi pandud,» märkis Kuusmaa.

Esimese võidab Tartu

Täna Saku Suurhallis peetavas esimeses kohtumises on mõlemad meeskonnad valmistanud vastasele kindlasti ka mõne üllatuse, kuid see on Kuusmaa sõnul ka kõik.

«Peale esimest mängu tehakse uuesti analüüsid ning siis ei üllatata enam millegagi,» märkis legendaarne korvpallur. Ta ei julgenud öelda, kumb on peatreenerina kavalam taktik ja parem motiveerija, kas 41-aastane Gert Kullamäe või temast kümme aastat noorem Alar Varrak.

«Ma arvan, et nende võistkondade mängijaid pole vaja motiveerida. Kaalul on Eesti meistri tiitel. Eks rahalised boonused on ka lepingutes sees ja see on juba piisav motivatsioon,» märkis Kuusmaa ning pakkus, et esimese mängu võidab Rock.

«Olen Cramoga seotud olnud ja loodan, et Cramo võidab, aga sisetunne ütleb, et esimese mängu võidab Tartu. Kuigi heale sõbrale tahaks öelda, et esimest ära kunagi võida, kui sa puhaste paberitega edasi ei lähe ... Kui aga võidad ka teised, siis see on juba suur eelis,» lausus Kuusmaa ning soovis mõlemale peatreenerile edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles