Jalgpalliplats saab piigade pärusmaaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikesed neiud on Tamme staadioni täitnud varemgi. Eelmisel suvel näiteks võisteldi Santos Cupil. Pildil võitlevad palli pärast JK Tammeka (valges) ja LNSK Kreštšatiki mängijad.
Väikesed neiud on Tamme staadioni täitnud varemgi. Eelmisel suvel näiteks võisteldi Santos Cupil. Pildil võitlevad palli pärast JK Tammeka (valges) ja LNSK Kreštšatiki mängijad. Foto: Kertu Abras

Et soe kevadpäike on viimase lume sulatanud ka Tamme staadionilt, saavad kõik 6–14-aastased tüdrukud laupäeval sinna koguneda ja peale ilma nautimise omal nahal kogeda, mis tunne on mängida jalgpalli.

«See päev tuleb lõbus jalgpallipäev, fun football, nagu inglise keeles öeldakse,» rääkis tüdrukute jalgpallifestivali üks eestvedaja Anne Rei, kes on Eesti jalgpalliliidu peasekretär ja Euroopa jalgpalliassotsiatsioonide liidu (UEFA) naistejalgpalli komisjoni liige.

Laupäeval kell 11–13 saavad maailma üht populaarseimat spordiala proovida tüdrukud peale Tartu ka Pärnus ja Tallinnas. Kavas on näidistreeningud, mitmesugused lihtsad ja lõbusad harjutused ning lõpuks ka neli nelja vastu või viis viie vastu mängud. Varasem kokkupuude jalgpalliga ei ole sel päeval üldse oluline.

Festivali lõpus saab kaasa elada Eesti naiste meistriliiga mängudele. Tammeka naiskond ja SK 10 Premium kohtuvad kell 15 Kambja staadionil.

Pole ainult poistele

Tüdrukud grupeeritakse vanuse järgi kolme rühma (6–8-aastased, 9–11-aastased ja 12–14-aastased) ning kõik saavad tegutseda vanusele sobivalt. Noortega tegelevad tüdrukute treenerid kõigist Tartu linna ja maakonna klubidest, samuti naiste meistriliiga mängijad.

«Jalgpall on tore ala ja see on sama hea võimalus sõbrannadega aega veeta kui muud, tüdrukulikumad tegevused. Tüdrukud ei ole sellest teadlikud, kui nad ei proovi,» sõnas festivali Tartu-poolne vastutaja ja Tammeka naiskondade treener Aleksandra Ševolda­jeva.

Ta lisas, et Euroopas on ammu möödas aeg, kui jalgpall oli ainult poiste ja meeste pärusmaa, ka tartlastel ja ülejäänud eestlastel tuleb sellega harjuda.

Emadepäeva eel

Kuna jalgpall muutub naiste ja tüdrukute seas kogu maailmas üha populaarsemaks, sündiski Eesti jalgpalliliidu, klubide ja Rahvusvahelise Jalgpalliassotsiatsioonide Föderatsiooni (FIFA) koostöös idee korraldada tüdrukute jalgpallifestival, mis tutvustab jalgpalli kui tüdrukutele sobivat sportimisvõimalust ja suurendab nii ala harrastajate ringi.

Anne Rei selgitas, et mai algus on ajaliselt parim mitmel põhjusel. «Esiteks soosib üritust ilm, teiseks on pühapäeval emadepäev ning selline seos tundus naiste ja tüdrukute jalgpalli arendamiseks just parim aeg,» rääkis ta.

Kuigi üritus on mõeldud tüdrukutele, on tütardega kaasa oodatud emadki. Rei lisas, et emasid oodatakse eelkõige kaasa elama, kuid soovi korral saavad nad ka palliga tegutseda.

Eestis on praegu ligi tuhat tüdrukut ja naist, kes mängivad jalgpalli. Rei sõnul on ala arengule palju kaasa aidanud jalgpalliliidu klausel, mille järgi peavad meistri- ja esiliigas mängivatel meeskondadel olema ka naiskonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles