Piltuudis: Järvselja metsa hiigelmast kogub kõrgust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvselja metsas algas SMEAR-masti ehitus.
Järvselja metsas algas SMEAR-masti ehitus. Foto: Aret Vooremäe

Kakskümmend üks meetrit teadlaste uut masti Järvselja metsas on valmis ja 109 meetrit on veel lisandumas. SMEAR-mast hakkab mõõtma taimede ja atmosfääri seoseid, eri õhukihtides sisalduvaid aineid ehk kokkuvõtvalt metsaõhu keemilist koostist.

SMEAR-jaama abil hakkavad Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli teadlased uurima, milliseid aineid võsa, samblad ja puud eritavad, kuidas need lenduvad ning kuidas see käib päeva, nädala või aastate jooksul.

Masti välimus meenutab tavalist mobiiltelefoni masti. Küll on see kõrgem ja varustatud peenemate seadmetega. Kokku läheb jaama ehitus maksma 1,6 miljonit eurot ning tegemist on Põhja-Euroopas üsna ainulaadse teadusprojektiga.

Muu hulgast võib Järvselja mastist kogutav teave olla abiks metsakasvatajale, kes saab teada, millist metsa istutades see 80 või 100 aasta pärast enim kasu annab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles