Sarivägistaja Aleksandr Dak astus taas kohtu ette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarivägistaja Aleksandr Dak taas kohtu ees.
Sarivägistaja Aleksandr Dak taas kohtu ees. Foto: Risto Mets.

Varem arvukates seksuaalkuritegudes süüdi mõistetud Aleksandr Dak (61) astus taas kohtu ette, sest prokuratuuri hinnangul on ta pärast vanglast vabanemist 2011. aasta oktoobris vägistanud veel vähemalt kaks naisterahvast.

Süüdistuse kohaselt meelitas Dak mullu kevadel ja suvel noori naisi ühe Tartus asuva maja üürikorterisse, ettekäändel pakkuda neile tasuvat tööd. Praegu kogutud uurimisandmete järgi vägistas Dak sealsamas korteris ühe 17- ja ühe 19-aastase neiu.

Kriminaalmenetluse käigus ilmnes, et selle mehe tegevusega seotud kannatanuid on tegelikult rohkemgi. Arvestades kohtuprotsessi võimalikku ühiskondliku kõlapinda ning raskust, keeldusid kõik ülejäänud kannatanud protsessis osalemast.

Dak viibib kuritegudes kahtlustatuna alates 12. novembrist 2012 Tartu Vangla eeluurimisosakonnas vahi all. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Lõuna prefektuuri lastekaitsetalitus.

Eeluurimisvanglas pika halli habeme kasvatanud Dak toodi konvoi saatel kohtusaali raudu pandud kätega. Istungi ajaks tema käed vabastati. Protsessis osalemiseks vajas süüdistatav ka tõlki.

Prokurör esitas kohe kohtuistungi alguses taotluse kuulutada istung kinniseks, mida toetas Dak ise ja tema kaitsja. Kohus pidas taotlust põhjendatuks. Järgnevad istungid on esialgu planeeritud 13. ja 16. maile.

Dak mõisteti viimati süüdi 34 seksuaalkuriteos üheksa kannatanu suhtes, kellest seitse olid alaealised, 2005. aastal. Ta vabanes pärast korduvaid taotlusi ennetähtaegselt vanglast 2011. aasta 7. oktoobril.

Kahel korral on Dakki samalaadsete tegude eest karistatud ka varem. Mees on vangis istunud kokku umbes poole oma elueast.

Täiendav info kell 14.17!

Hiljem teatas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm, et süüdistatava taotlusel ja prokuröri nõusolekul jätkub kriminaalasja menetlemine lühimenetluses. Tänaseks on kohtuistung läbi ning istung on kavas veel ka 13. mail.

Vastavalt kriminaalmenetluse seadustikule on õigusemõistjal võimalus lühimenetluse korral kuni kolmandiku võrra kergem karistus. Vägistamise eest saab kohus inimest karistada kuue- kuni viieteistkümneaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles