Kurg takerdus nööri

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese püstitatud alusele pesa pununud valge-toonekurg takerdus nööri külge ja jäi rippuma. Hädas olnud lindu märgati, kuid appi ei läinud keegi. Eile lebas sulelise surnukeha posti all.
Inimese püstitatud alusele pesa pununud valge-toonekurg takerdus nööri külge ja jäi rippuma. Hädas olnud lindu märgati, kuid appi ei läinud keegi. Eile lebas sulelise surnukeha posti all. Foto: Margus Ansu

Mitu päeva rippus hätta sattunud valge-toonekurg jalgupidi pesaposti otsas ja vaakus hinge, kuid teda märganud inimesed ei võtnud midagi ette.

Tartumaa ja Põlvamaa piiril Vissi külas otse Tartu–Võru maantee ääres asub elektriposti otsas kurepesa, kus emaslind haub mune. Kohe selle posti kõrval asub teise posti otsas inimese pandud pesaalus, kuhu püüdis pesa ehitada teine kurg.

Aluse peale oli lind kandnud oksi ja muudki materjali, mida tal õnnestus kätte saada. Seesama materjal, kellegi ära visatud või vedelema jäetud nöörijupp, suure sulelise lõpuks hukutaski.

Pesaaluse küljes rippunud kurge oli märgatud juba reedel, teadis rääkida eile teeäärsel krundil töötanud mees. Hätta sattunud kure kohta levis sotsiaalmeedias teateid ka pühapäeval. Eile hommikul oli aga lind kadunud.

Lind jäi lõksu

Üle lamandunud kulu ja võsastuva heinamaa posti alla jõudjale polnud vaatepilt rõõmustav. Linnu surnukeha lebas võsas. Ilmselt kukkus tema korjus alla pühapäevase tugeva tuulega.

Kure jala ümber mähkunud nööripundar andis edasi ka surma arvatava põhjuse: väga tõenäoliselt oli lind nööri koos puuokstega pesaalusele toonud ja lõpuks ise selle sisse takerdunud.

Posti all võib näha palju sulgi, mis viitab sellele, et lind püüdis lahti rabelda.

Ehkki lindu märgati, ei võtnud keegi midagi ette. Oleks võtnud kas või redeli ja nööri läbi lõiganud või helistanud keskkonnaametisse, loetles aitamisvõimalusi linnutundja Margus Ots.

On tõenäoline, et nöörijupp jäi linnule nokka mõnes lähedal asuvas hoovis. Alati tuleks nöörijupid, kilekotid ja muu niisugune materjal kokku korjata ning prügikasti peita, rõhutas Ots. «Muidu võib keegi seda pesamaterjalina kasutada.»

Otsa sõnul tegid vedelema jäetud nöörid linnuriigile enim kurja 1970. aastate lõpus ja 1980. aastate alguses. Toona peeti maal palju loomi ja heina tehti igal vabal karjamaal. Sel ajal jäi just heinapallinööri ohtralt vedelema ning sulelised pidasid seda tihti sobilikuks pesamaterjaliks.

Toona hukkus suviti palju kurepoegi, kes jäid nööridesse kinni omaenda pesas. Looja karja läks ka arvukalt vanalinde.

Truu pesapaigale

Nii mõnegi arvates hukutavad kurgesid ka mõne aasta eest elektripostide kõrvale püsti pandud kunstlikud pesapaigad. Ühe seesuguse otsas rippus pildil olev lind. Otsa kinnitusel ei vasta need väited aga tõele ja uued alused on kindlasti ohutumad kui elektriliinidel pesitsemine.

Probleem on pigem selles, kuidas linde elektriposti otsast kunstlikule pesapaigale meelitada, sest valge-toonekurg on väga pesapaigatruu lind.

OÜ Elektrilevi kõneisiku Kaarel Kutti sõnul valmistas firma aastatel 2003–2004 suuremas mahus kunstlikke pesaaluseid ja linnud võtsid neist omaks umbes pooled. «See on meile väga rõõmustav tulemus, sest paljud probleemsed kohad said lahendatud,» lisas ta.

Kutti sõnul põhjustavad kurgede pesitsemised elektriliinidele palju kahju. Ühelt poolt seetõttu, et linnud kasutavad pesapunumisel ka metallesemeid ja traati, millest tekivad lühised. Teisalt söövitab lindude väljaheide traate ja need võivad alla kukkuda. Seetõttu kasutab firma nüüd uute elektrivõrkude rajamisel enamasti isoleeritud kaablit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles