Noored teevad teatrit ja teater läheb baari

Marite H. Butkaite
, Teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses «Võinuks minna ka teisiti» on baarileti ees Jari Matsi, keda üllatavad leti taga Semele Kari ja Martin Tikk.
Lavastuses «Võinuks minna ka teisiti» on baarileti ees Jari Matsi, keda üllatavad leti taga Semele Kari ja Martin Tikk. Foto: Eneli Luts

Kunagisest Noorte Teatritehasest välja kasvanud seltskond on Kink Kongi klubisse loonud lavastuse «Võinuks minna ka teisiti», mis ajab naerma ja paneb mõtlema.

Kink Kongis on kokku segatud baar, teater, stand-up ja elu ise. Lavastus on noortest, kes töötavad kooli kõrvalt klienditeenindajatena. See on tuttav olukord paljudele Tartu praegustele ja endistele tudengitele – ka siinkirjutajale – ja just selle äratundmisrõõmu peal see lavastus toimibki.

Kuid ometigi sobib see vaatamiseks ka neile, kes pole olnud töötajana teisel pool letti, sest tuletab meelde, et ka seal on inimene oma unistuste, mõtete ja eluga.

Klubi mugaval diivanil istudes avaneb võimalus vaadata üht pidu, tööpäeva ja kulgemist teise nurga alt. Näha selle tuuma, mida võib näha ise peol olles – joogid, inimsuhted ja see, et alati võinuks minna teisiti.

Argipäev ja pidu

Oma osa on muusikal ja liikumisel, mis on koos sõnaga tervikuks seatud. Haakuvate etüüdide reana on edasi antud baaris töötamise mured ja rõõmud, argipäev ja pidu. Näitlejad ja lavastajad mängivad ruumi, rütmide ja vahetuvate vaatepunktidega.

Stand-up’ilik lähenemine võimaldab publikuga luua otsese kontakti ja rääkida asjadest nii, nagu need on – vahel naljakad, vahel tõsised.

Meeldejäävaid stseene võib välja tuua mitu, kuid neid kõiki ja tervet lavastust ühendab ansamblimäng.

Noored teatriarmastajatest näitlejad, kuid oma ülesannete kõrgusel. Trupi silmis on näha sädet, mis repertuaariteatris võib jääda igapäevase töö ja olme varju.

Tooksin esile Semele Kari hingestatud monoloogi töötava tudengi nädalast. Meeleolukalt mõjus stseen, kus kahe meeshäälega öeldakse välja see, mis toimub baarileti ääres istuva neiu peas. Mainimata ei saa jätta ka tantsustseeni «Under Pressure».

Kink Kongi baariruum muutub kolme näitleja kõrval omaette tegelaseks ja võrdväärseks partneriks, mille võimalusi trupp on ära kasutanud. Ruumi võimalusi saab kasutada ka publik – tunda end mõnusalt ja nautida teatrit vabas õhkkonnas.

Tõsisemaid toone

Lisaks naljale pakub «Võinuks minna ka teisiti» tõsisemaid toone. Temaatika haakub mõned kuud tagasi Eesti Päevalehes ilmunud arvamuslugude sarjaga.

Samuti kõlab etenduses see, et eesmärkide seadmisel võib teenindaja töö ühelt poolt kaasa aidata, kuid teisalt on sel oht muutuda elustiiliks ja oravarattaks, millelt polegi nii kerge maha hüpata. Vaatajad saavad mitmeid ideid, mõtteid ja vihjeid.

Semele Kari, Jari Matsi ja Martin Tikk ning lavastaja Tormi Torop on noored, kelle nimi kõlab Tartu harrastus- ja poolkutselise teatriga kursis olijatele tuttavalt. Neil tasub silm peal hoida.

«Võinuks minna ka teisiti» on lavastus, mis on lühike ja lööv, naljakas ja aus. See on hea alguspunkt õhtusele pubirallile või hoopiski mõnusaks lõpetuseks pikale tööpäevale.


Lavastus tudengitest

• «Võinuks minna ka teisiti» on lugu kolmest töötavast Tartu üliõpilasest.

• Etendused on klubis Kink Konk (Vallikraavi 4), kus baar on üks tegelasi.

• Näidendi autorid on Tormi Torop, Jari Matsi, Semele Kari ja Martin Tikk, esimene neist on ka lavastaja, teised kolm astuvad lavastuses publiku ette näitlejana.

• Koreograaf Jaanika Tammaru, valguskunstnik Taavi Toom.

• Esietendus oli 28. aprillil, järgmine etendus on 5. mail kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles