Supilinna selts nõuab Oas ehituse peatamist

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil ehitusjärgus maja aadressil Oa 10c.
Pildil ehitusjärgus maja aadressil Oa 10c. Foto: Margus Ansu / Postimees

Supilinna selts leiab linnavalitsusele saadetud kirjas, et majade Oa 10b ja 10c ehitusõiguse määramisel on tehtud vigu, mille tõttu tuleks kohe peatada ehitustööd ja astuda samme, mis tagaksid Tartus ehitamise vastavuse õigusaktidele.

Supilinna seltsi esimehe Mart Hiobi signeeritud kirjas on öeldud, et selts ei ole põhimõtteliselt uute majade Supilinna ehitamise vastu, vaid soovib, et see toimuks õigusakte ja head tava järgides. Kuid Oa tänava garaažide kaheks kortermajaks ehitamisel ei ole seda seltsi arvates tehtud.

«Leiame, et Oa 10b ja Oa 10c hoonele antud projekteerimistingimused ja ehitusload on kahetsusväärselt vastuolus mitme õigusaktiga, sest 1) krundile ei ole koostatud detailplaneeringut ja 2) projekteerimistingimustele on jäetud võtmata naabrite kooskõlastused,» seisab kirjas.

Seltsi meelest on rikutud ehitusseadust, kuivõrd minnakse mööda Supilinna kehtivast üldplaneeringust. Selle järgi ei ole hoonestust lubatud osaliselt Oa 10b hoone asukohas ja täielikult on see välistatud Oa 10c hoone asukohas. Seega ei vasta projekteerimistingimused ega kummagi hoone projekt ehitusseadusele.

Seltsi hinnangul on rikutud ka planeerimisseadust, kui jäeti garaažist uute ja palju suuremate hoonete ehitamist kavandades detailplaneering koostamata.

Selts leiab, et linnavalitsuse kasutatud meelevaldne seaduse tõlgendus, mis justkui võimaldaks olemasoleva hoone osi piiramatult kinnistu piires ümber paigutada, võiks viia absurdsete tulemusteni, kus põhihoonega kokkuehitatud kõrvalhoonest võib teha põhihoone ja vastupidi. Selline tõlgendus on seltsi meelest ilmselgelt seadusvastane.

Seltsi seisukoha järgi on uute hoonete maht enam kui 33 protsenti garaažist suurem, mis jällegi eeldaks detailplaneeringu koostamist. Osutatud probleeme on veelgi.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles teisipäeval pärast kohtumist Supilinna seltsi esindajatega, et linnavalitsuse hinnangul ei ole linn neis punktides vigu teinud. Põhjenduste formuleerimine võtab veel aega.

Tamm ütles aga, et nõustuda tuleb Supilinna seltsi etteheidetega, mis puudutavad naabritelt kooskõlastuse küsimist. Tamm lausus, et linna poolt järgneb nüüd naabrusõigusega seonduva kaalumine. «Tuleb kindlasti veel kord naabreid kuulata ja kaalutleda,» sõnas ta.

Linnapea Urmas Kruuse kohtus esmaspäeval arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Karin Raidiga, kelle vend on majade Oa 10 b ja c ehitaja. «Tahtsin teda kui üht protsessis osalejat kuulata ja püüda aru saada, mis on valesti,» ütles Kruuse. Linnapea hoidus kommenteerimast, kas ja milliseid etteheiteid on tal Raidile. Ta lisas, et üks pool on juriidika, aga ta soovib teada saada ka tausta, ja et ta ei tähtsustaks õe-venna küsimust.

Linnavalitsus otsustas esmaspäeval Oa 10c ehitusloa peatada, kuid linnakodanik Kalle Kulboki teatel käis objektil eile ehitus täie hooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles