Kunstnik kontrollib joonistades reaalsust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptoriharidusega vabakutselise kunstniku Heikki Leisi (39) ees on fotokaamera, mille tegemiseks läks tal vaja mitutsada pliiatsit. Näitust «Reaalsuse kontroll» saab Tartu kunstimaja (Vanemuise 26) väikeses saalis vaadata 5. maini.
Skulptoriharidusega vabakutselise kunstniku Heikki Leisi (39) ees on fotokaamera, mille tegemiseks läks tal vaja mitutsada pliiatsit. Näitust «Reaalsuse kontroll» saab Tartu kunstimaja (Vanemuise 26) väikeses saalis vaadata 5. maini. Foto: Kristjan Teedema

Pärast oma sihtotstarbelise ülesande täitmist on saanud kunstiväärtuse neli vana telerit. Skulptoriharidusega Heikki Leis on välja saaginud neli ekraaniosa ja kasutanud neid pildiraamina.

Klaasist ekraanide asemel on kaks pliiatsi ja kaks tindipliiatsiga joonistatud pilti, mis kujutavad telerist nähtut, muu hulgas stoppkaadrit sarjast «Õnne 13».

«Minu meelest vaadatakse tihtipeale, kui on tekkinud jama või midagi niisugust, hästi palju telekat,» kommenteeris kunstnik. «Uudistesaatesse või meelelahutusse, seriaali või filmi süüvimisega põgenetakse mingil määral reaalsuse eest, et oma mured ära unustada.»

Peale nelja ekraanipildi on Tartu kunstimajas näitusel «Reaalsuse kontroll» tavalises raamistuses joonistusi. Mees loeb Postimeest, keegi lõikab varbaküüsi, naine annab bridžimängu pakkumises partnerile laua alt jalaga märku ...

Need meenutavad eemalt vaadates fotot – nii hästi kontrollib kunstnik reaalsust pliiatsiga. Kuid ta on rõhutanud ühte-teist sel moel, et tulemuseks on midagi enamat kui jäädvustatud hetk. «Jah, eks ma püüa oma joonistamismeisterlikkust aina edasi viia,» ütles ta.

Näitusesaali ukse juures on postamendi otsas suur fotokaamera. See on kokku pandud kolme- kuni neljasajast pliiatsist. Objektiiv on suunatud pooleli jäänud joonistusele, millel on muusik ja luuletaja Jaan Pehk, üks silm kinni, teine lahti.

Kaamera tuletas meelde, et Heikki Leisil on fotoseeria «Elu pärast ...». Selle peategelaseks on hallitus.

Kaheksa aastat tagasi avastas kunstnik juhuslikult, et potti unustatud kartulid olid kattunud kauni hallitusega. Leis andis hiljem mõne teise toidutaimega hallitusseentele teadlikult võimalusi lopsakalt elada. Makromaailma jäädvustustest sündis fotonäitus.

Hallitusmaastikke võib vaadata veebis (www.heikkileis.ee/fotod/afterlife).

Sama sarja fotod on leidnud hea vastuvõtu mitmel pool maailmas, näiteks Inglismaa suurtes päevalehtedes ja USA ajakirjanduses.

Tõenäoliselt on võimalik Heikki Leisi hallitusseente reaalsuse jäädvustusi – lisaks vanadele on uusi fotosid – vaadata sügisel Tartu uue loodusmaja avamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles