ERMi ehitus edeneb jõudsalt ja juba käib näituse koostamine

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi ehitusplats.
Eesti Rahva Muuseumi ehitusplats. Foto: Margus Ansu

Eesti Rahva Muuseumi ehitus edeneb hoogsalt, vundamendiauk on kaevatud ja käsil on vundamendivaiade paigaldamine, oli ehitaja kokkuvõte eile, päev enne nurgakivi panemist.

«Seni on kõik läinud plaanipäraselt,» ütles peatöövõtja Fund Ehituse juhatuse liige Anti Mak­son. «Pidime alustama ehitusega alles aprilli alguses, enne seda oli ettevalmistusaeg, aga täna ikkagi betoonitöö käib, vaiatöid on tehtud üle kolmandiku ja vundamendid on töös.»

Makson ütles, et seni pole olnud  tõrkeid ja ehitus on graafikust ees, mis lubab loota, et juulis-augustis on vundament valmis, kuigi ehitusgraafiku järgi on selle tähtaeg september.

Makson rääkis, et kuigi objekt on suur, ei ole sel majana ehituslikult teiste objektidega võrreldes suuri eripärasid. Avalikkuse tähelepanu mõttes on see aga eriline. «Ega neid ehitusi palju ole, kus nurgakivi paneku eel ajakirjanik helistab, ja president on meil ehitusplatsil esimest korda,» sõnas Makson.

Muuseumihoone tellija on aktsiaselts Riigi Kinnisvara. Selle projektidirektor Peeter Mauer kiitis eile, et töö käib ajaplaani järgi ja väga korrektselt.

Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas nentis, et uue muuseumihoone ehitus on läinud edasi hirmsa hooga ja kes on viimase kuu jooksul Raadile sattunud, on saanud näha mastaapset ehitustegevust.

Selle aasta lõpuks peaks olema suur osa karkassist püsti. Sarikapärg on plaanis üles viia tuleval kevadel, kui konstruktsioon on valmis.

Ehitaja peab muuseumihoone üle andma 2015. aasta detsembriks, millest järeldub, et veel mõnda aega ei ole ehitus jõudnud poole pealegi.

Samal ajal käib juba uue hoone väljapaneku ettevalmistamine.

Lukas selgitas, et praegu lihvitakse näituse kontseptsiooni, kuigi see on mõnda aega valmis olnud.

«Käib eksponaatide asukoha määratlemine, lahenduste täpsustamine ja juba ka tootmine. Koopiate, filmilahenduste ja eksperimentide tegemine,» lausus Lukas. «Näiteks on plaanis idanema panna väga ammune rukkisort. Juuru kiriku juures filmiti vaipu ja tekke, hobused olid lasipuu juures, samuti kohalik rahvas. Iga üksik lühilavastus ekspositsioonis võib nõuda väga suurt eeltööd ja ka kogukondade panustamist.»

«ERM on kogu Eesti rahva muuseum ja ka soome-ugri rahvaste keskmuuseumi tähenduses,» selgitas Lukas muuseumirahva püüdlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles