Kohus saadab narkootikume vahendanud naise Eestist välja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu maakohus tunnistas Kristina Bakhtina (33) kokkuleppemenetluses süüdi suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises, vedamises ja edasiandmises.

Kohus mõistis talle viie aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest kohe ärakandmisele kuulub kuus kuud, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Ülejäänud vangistus mõisteti Bakhtinale viieaastase katseajaga.

Karistuse kandmise aega arvestatakse naise kahtlustatavana kinnipidamisest, 26. novembrist 2012. Lisakaristusena otsustas kohus Bakhtina Eestist välja saata ning kehtestada talle riiki sissesõidukeeld kuueks aastaks. Väljasaatmist kohaldatakse talle pärast kohtuotsuse jõustumist ja kohe ärakandmisele kuuluva kuue kuu pikkuse karistuse ärakandmist.

Menetluskulude katteks peab Bakhtina tasuma 3756 eurot.

Süüdistuse kohaselt käitles varem kriminaalkorras karistamata Kristina Bakhtina Tartus suures koguses metadooni sisaldavaid tablette ja fentanüüli. Kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus on kogutud tõendid selle kohta, et Bakhtina on eelmise aasta maikuust kuni 26. novembrini ebaseaduslikult omandanud ja edasi andnud vähemalt 164 tarvitamisdoosi fentanüüli ja üle 20 metadooni tableti.

Uurimisandmeil andis süüdistatav narkootilist ainet Tartus edasi erinevatele isikutele. Üleandmine korraldati eelneval kokkuleppel seal, kus Bakhtina parasjagu asus: tänaval, laste mänguväljakul või süüdistatava elukoha rõdu kaudu.

Lisaks varemkäideldud ainele on ta omanud vähemalt 95 metadooni sisaldavat tabletti, ligi seitse grammi narkootilist ainet  fentanüüli sisaldavat pulbrit, ühe morfiini sisaldava tableti, mis kõik võeti ära süüdistatava juurest tema kinnipidamise ning elukoha läbiotsimise käigus.

Juba üksnes politsei poolt leitud ja ära võetud fentanüülist piisab joobe tekitamiseks vähemalt  2100 tugevas sõltuvuses isikule, algajatele sõltlastele jaguks sellest enam kui 8600 tarvitamiskorraks, kinnitas kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajus.

«Aine ohtlikkuses veenab asjaolu, et eelmisel aastal Eestis registreeritud narkootikumide üledoosi tõttu surnud 160 inimesest oli 137 tarvitanud fentanüüli.»

Täpse doseerimise muudab keeruliseks see, et keskmisele tarvitajale tekitab joobe juba 0,13 milligrammi, lisas prokuröri abi.

«Vähe sellest, et narkootikumide üleandmine toimus ühe aasta ja seitsme kuu vanuse väikelapse juuresolekul, hoidis Kristina Bakhtina käideldud üliohtlikku narkootilist ainet korteris - kohas, kust lapsel oli võimalik seda kätte saada.» Pajuse sõnul lebas üks surmavat kogust ainet sisaldavatest pakenditest naise elukoha läbiotsimisel lausa toa põrandal.

Kohtueelse menetluse käigus on tuvastatud, et narkootiliste ainete müügist teenis Bakhtina vähemalt 2790 eurot.

Antud kriminaalasja näitel tuleb tõdeda, et Tartus on tekkinud juba kindel ning tõenäoliselt aina suurenev tarbijaskond raskete narkootikumide järele, avaldas arvamust Lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus juht Kristjan Tommingas.

«See on tõsine ohumärk fentanüüli levimisest Lõuna-Eestisse lähiaegadel. Politsei teeb kõik endast oleneva selle trendi pidurdamiseks,» lisas talituse juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles