Naistekliinik pakub veebis imetamisnõu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Mahla
Marge Mahla Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinik on alustanud imetamisnõu pakkumisega interneti teel. Küsimustele vastab ämmaemand ja koolitaja Marge Mahla.

Iga ema saab lapse rinnaga toitmist puudutava mure sõnastada nüüd naistekliiniku kodulehelt kergesti leitavasse keskkonda «Imetamisnõustamine», vastus ilmub sinna kahe tööpäeva jooksul.

Ka on seal käepärast meiliaadress imetamine@kliinikum.ee, millele küsimust saates on võimalik ämmaemandaga privaatselt suhelda. Kui ämmaemandale tundub, et küsija vajab koos beebiga vastuvõtuaega, saab ta sedagi pakkuda.

Ämmaemand Marge Mahla (pildil) ütles, et pärast veebipõhise nõuandevõimaluse tekkimist eelmisel nädalal on talle küsimusi esitatud iga päev.

Üks ema kurtis näiteks, et tema beebi ärkab öösiti iga paari tunni tagant ja ainus, mis last lohutab, on rinna saamine. Ema on öelnud, et temal endal ei ole öine toitmine suur probleem. Ta kardab hoopis, et lapse öise une tükeldamine mõjub tema tervisele halvasti, ning küsib, kuidas sellist kommet võõrutada.

Ämmaemand Marge Mahla on vastanud, et kui lapse areng on eakohane ja kaal normis, ei ole öisel imetamisel lapsele mingit negatiivset mõju. Öine imetamine aitab hoopis suurendada rinnapiima tootmist, sest laps on ema piimakoguse kõige parem reguleerija.

Marge Mahla selgitas, et kui ema ei tunne ennast kindlalt ning kui ka ümberkaudsed pereliikmed ja lähedased sõbrad ütlevad, et ei ole normaalne last nii sageli rinnaga toita, usub emagi lõpuks, et ta teeb midagi valesti ning et ehk on lapsel kõht liiga tühi. Nii minnaksegi pudelipiimale üle.

Kirjeldatud probleem on Marge Mahla sõnul vaid üks paljudest ning mured võivad alata veelgi pisematest asjadest. «Seepärast on väga hea, kui kahtlusi saab kohe kellegagi jagada,» rääkis Mahla.

Ämmaemand Marge Mahla on rahvusvaheliselt sertifitseeritud imetamisnõustaja, kes on toitnud oma kahte last rinnaga nende kaheaastaseks saamiseni.

Naistekliinik alustas veebipõhist imetamisnõustamist sooviga astuda edasi veel üks samm beebisõbraliku haigla suunas. Beebisõbralikkus on terves maailmas emaduse hooldust pakkuvate haiglate igatsetud kvaliteedimärk ning selle taga on ülemaailmse tervishoiuorganisatsiooni ja Unicefi initsiatiiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles