President Ilves tunnustas Võrumaa väikeettevõtjaid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Setomaa ülemsootska andis Meremäe mäe vaatetormis presindendile üle küllakutse.
Setomaa ülemsootska andis Meremäe mäe vaatetormis presindendile üle küllakutse. Foto: Igor Taro, Setomaa ajaleht

President Toomas Hendrik Ilves külastas koos abikaasaga Võrumaal väikeettevõtjaid ja kohaliku elu aktiivseid edendajaid ning rõhutas, et Eesti vajab nende pealehakkamist, julgust ja leidlikkust.

Täna kahepäevast Võrumaa ringsõitu alustanud president Toomas Hendrik Ilves külastas liimpuitkomponentide tootmisega tegelevat ASi Barrus Estonia, kus töötab 120 inimest ja mille toodangust 80 protsenti läheb ekspordiks, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

15 aastat tagasi endises Verijärve karjafarmis tegutsemist alustanud puidutööstusettevõtte omanikud on ainult viimase nelja aastaga investeerinud kõrgtehnoloogilistesse seadmetesse ligikaudu 150 miljonit krooni. Mullu käivitus seal Baltimaade üks innovaatlisemaid saeveskeid.

«Saan siin kinnitada veelkord: ettevõtjad, investeerige kõrgtehnoloogiasse, kui tahate olla konkurentsivõimelised. Ka puidutööstuses,» rõhutas president Ilves. «Barrus Estonia edu kinnitab, et mul on õigus.»

Kvaliteet müüb ka kriisiajal, kinnitas riigipea ASis Barrus Eesti, mis vaatamata üldise  majandusolukorra halvenemisele, töötab endiselt täisvõimsusega.

Riigipea ja Evelin Ilves käisid Setomaa Küllatüvä külas Sigre Andresoni ja Ain Raali talus, mille omanikud kolisid sinna kuue aasta eest Tartust ning on nüüd Setomaa elus üliaktiivsed kaasalööjad.

«Mõnikord on vajalik endas ületada kartus suure muutuse ees ja teha otsus, mis muudab oluliselt su elu, kuid teeb seda meeldivamaks, mõnusamaks ja inimesele endale paremaks,» tunnustas president Ilves noori, kes kolivad maale elama ja muutuvad siis oma piirkonnas kohaliku elu edendajateks ja liidriteks.

Presidendipaar käis Haanja valla Plaksi külas Vaskna turismitalus, kus kohtus kodanikuühiskonna esindajate ja omavalitsusjuhtidega. Vestlusel arutati kolmanda sektori probleeme Euroopa Liidu toetusrahade taotlemisel.

President Ilves ja Evelin Ilves külastasid ka Misso vallas, Tsiistre nukas Tiit Niilo Nopri talu, kus osalesid uue meierei avamisel. Tiit Niilo, kes 1994. aastal alustas talupidamist nagu on teinud ka tema esivanemad viis põlve järjest, on nüüdseks rajanud 8,7 miljoni kroonise aastakäibega ettevõtte.

«Nopri talu edulugu on näide, kui tulemuslik on ühendada ettevõtlikkus ja kohalikule kogukonnale toetumine,» ütles president Ilves. «Selle tulemusena võidavad mõlemad, sest siin näeme nii edukat ettevõtet kui ka edukat piirkonda seal, kus seda paljud ei oskaks oodatagi.»

Presidendipaar külastas Varstu valla Krabi külas pesubetoontooteid valmistavat OÜd Krabi Grupp. Kolme töötajaga ettevõtet tutvustas firma omanik Roomet Allas, kes lõpetas kaks aastat tagasi Tartu Ülikoolis majandusteaduskonna ja kolis siis Võrumaale oma suguvõsa sünnikanti.

«Just sellist pealehakkamist, julgust ja leidlikkust vajab Eesti laiemaltki,» sõnas president Ilves.

Õhtul külastasid riigipea ja Evelin Ilves Krabi koolimaja, kus kuulasid õpilaste kontserti, vaatasid külateatri etendust ning kohtusid sealse külaseltsi liikmetega.

«Armas Krabi rahvas, teie rõõm, visadus ja eneseusk olgu eeskujuks väga paljudele Eesti paikadele. Ma tänan teid,» kirjutas president Ilves Krabi koolimaja külalisteraamatusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles