Tartu Ülikoolis meenutati Juhan Peeglit

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1989. Juhan Peegel avab Äksis O. W. Masingu mälestuskivi.
1989. Juhan Peegel avab Äksis O. W. Masingu mälestuskivi. Foto: fotod raamatust verbum creat omnia

Kuna Tartu Ülikoolis ajakirjandusõppe loonud Juhan Peegel oleks täna saanud 90-aastaseks, tähistati tema sünniaastapäeva ülikooli aulas peetud konverentsiga, kus räägiti ajakirjaniku rollist ühiskonnas.

Kui poleks olnud Juhan Peeglit, poleks ärkamisajal olnud ärksaid ajakirjanikke, kes lõid poliitilise avalikkuse. Poleks olnud ajakirjanikke, kes väärtustaks head huumorisoont ning inimlikkust, vahendas ERR Uudised «Kultuuriuudiseid».

«Ta rääkis seda, et kõige tähtsam on inimene. Ajakirjanikule peab olema kõige tähtsam inimene, inimlikkus ja ei ole mingit võimalust vabandada välja mingi süsteemiga, mitte mingisuguse välise asjaga seda, kui inimene kaotab inimlikkuse,» ütles TÜ sotsiaalse kommunikatsiooni professor Marju Lauristin.

Kuna ajakirjandusõpetus alustas Tartu Ülikoolis 1954. aastal eesti filoloogia osakonna all, siis väärtustas Peegel keeleõpetust. Selle roll on tänases ajakirjanikuhariduses pisut taandunud, ent jätkuvalt on olulisel kohal kommunikatsiooniuuringud, millele Peegel samuti aluse pani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles