Omanik võitles Idaringile mahasõidu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tükk aega käis Idaringtee ehitus ümber Ihaste tee 18 krundi nurga, sest tee alla kavandatud maatükk oli linnale ostmata ja läbirääkimised võtsid aega.

«See oli viimane problemaatiline maatükk,» ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm. «Probleem tulenes sellest, et ootused tehingu kohta olid erinevad. Meie soov võõrandada maatükk tavapärastel tingimustel ei ühtinud täielikult omaniku ootustega. Seetõttu läksid läbirääkimised keeruliseks ja venisid pikale. Läbirääkimiste lõpetamisele aitas kaasa, et kavatsesime alustada sundvõõrandamist.»

Omaniku soovid

Läbirääkimised päädisid tulemusega, et linn ostab 5650 ruutmeetrit maad hinnaga 5 eurot ruutmeetri eest, kuid vaidlus ei käinud hinna üle. Fookus oli, nagu asjaosalised selgitasid, hoopis mahasõidu ehitamine Ihaste 18 krundile, kuhu kavandatakse uuselamuid.

Peale selle soovis krundiomanik müratõkkeseina. Kümmekond päeva tagasi sai linn kõnealuse maatüki omanikuks.

«See ei ole midagi ülemäärast, arvestades krundiomaniku soovi kinnistule juurde pääseda,» lausus Tamm. «Kuna projekteerija pidas seda teostatavaks, võib lahendust pidada normaalseks. Müratõkkega samamoodi: kuna üldplaneeringu järgi on tegu elamumaaga, polnud meil arusaamist, et seal ei peaks müratõket olema. Küsimus oli, millal see rajada.»

Linn oli seisukohal, et need võiks rajada pärast Ihaste 18 krundi detailplaneeringu kehtestamist, sellega ei olnud omanik aga nõus. Osa kompromissist oligi, et mahasõit ja mürasein ehitatakse kohe, kuigi pole teada, millal saab arendusega alustada.

Ihaste 18 detailplaneeringu koostamine peatus 2004. aastal, kui naabruskonna elanikud kogusid selle vastu üle 300 allkirja, võideldes nii kümne hektari kasemetsa säilimise eest ja võimaluse eest kuulata ööbikulaulu. Planeeringuala suurus on paarkümmend hektarit.

Krundi omanik Mare Enniste ütles, et siis algasid ka jutud Idaringtee kavandamisest ja ühes linnavalitsusega langes otsus aeg maha võtta. Kuid uue elurajooni rajamise mõte pole kuhugi kadunud, sestap oli ka mahasõitu vaja.

Enniste sõnas, et Idaringteele tema krundist äralõike tegemine ei veninud kindlasti tema pärast, sest temaga võttis linn ühendust alles mullu detsembris, kui tee alalt oli tema krundil juba võsa maha võetud. Tema oli ettepanekud saatnud 2010. aastal. Vahepeal ei suhelnud temaga keegi ei otse ega vahendajate kaudu.

«Mis läinud, see läinud, mina olen linnale lubanud, et ma vaikin,» ei soovinud Enniste rohkem selgitada.

Tartu linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahvena sõnul oli linnavalitsus arvamusel, et maaomanikega suhtleb kooskõlastuste teemal eelprojekti koostaja Ramboll Eesti. Projekteerija teada pidi maaomanikuga suhtlema linnavalitsus. Ei suhelnud keegi, kuigi Rambolli ja Ennistete firma kontor asub Mustamäel ühes majas.

Teine planeerija

Raimond Tamm ütles, et omanik soovis siduda krundist äralõike võõrandamise planeeringu menetlemisega, mis oli linnale vastuvõetamatu. Ta lisas, et planeeringu koostamine jätkub senise, 2003. aastal antud lähteülesande järgi, kuid vahetub planeeringu koostaja.

Hoonestamine algaks praeguste plaanide järgi Idaringtee-poolsest küljest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles