Muusika toob kuulajate ette paradiisi ja põrgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Andres Mustonen
Dirigent Andres Mustonen Foto: Peeter Langovits

Täna tuleb esimest korda Tartus ja homme Tallinnas lavale Andres Mustoneni ja Georg Rooteringi koostöös valminud muusikalavastus «Paradiis ja põrgu». Itaalia barokkmuusika tippteosed maalivad kuulajate kujutlusse piiblilood hea ja kurja võitlusest.

Esiettekanded Vanemuise kontserdimajas ja Estonia kontserdisaalis on katse elustada nii Kristus, Saulus ja allilma valitseja kui ka paljud teised piiblikangelased.

«Itaalia barokkmuusika igipõline teema on võitlus paradiisi pääsemise eest ja kabuhirm põrgu ees,» kommenteeris Andres Mus­tonen (pil­dil). «Inimesed võt­­sid neid teemasid väga tõsiselt ning see kajastus nii igapäevaelus kui ka muusikas.»

«Paradiis ja põrgu» on kuueosaline. Kavas on Giovanni Fran­­cesco Anerio «Gabriel Angelus – locutus est Mariae» (1619), Vincenco Pace «Unde ememus panes» (1617), Giovanni Francesco Anerio «Gesu, nel tuo partire» (1617) ja «O tu che vai per via» (1617), Claudio Monteverdi «Il ballo delle ingrate» (1608) ning Giovanni Francesco Anerio «Eccone al gran Damasco» (1619).

Saksa lavastaja Georg Roo­­teringi sõnul on nendesse teostesse sisse toodud dialooge inimese, saatana ja jumala võitlusest hinge eest.

«Kuigi lavastus on minimalistlik vaatemängu mõttes, on seal palju muusikalist draamat,» ütles Rootering. «Samas tuuakse sisse visuaalselt kõnekas Amori kauplemine surnud neitsite hinge eest, milleks kasutatakse nukkude keelt.»

Nimetatud teosed pärinevad ajast, kui Itaalias said alguse ooper ja oratoorium. Lavastuse korraldajate sõnul oli õukondades etendatud muusikaliste stseenide juurest, milles kasutati tantsu ja pantomiimi, uhkeid kostüüme, dekoratsioone ja lavatehnikat, vaid mõni samm terviklikku lugu jutustava muusikalise etenduseni.

Oratooriumi eelkäijates, vaimulikes dialoogides, mis põhinesid piibli teemadel, kasutasid heliloojad veidi pehmemat pintslitõmmet ja pastelsemaid toone. 

Esimest korda laval

• Täna kell 19 esietendub Vanemuise kontserdimajas muusikalavastus «Paradiis ja põrgu».

• Kunstiline juht Andres Mustonen, lavastaja Georg Rootering (Saksamaa).

• Laval on Hortus Musicus ning solistid Teele Jõks (metsosopran), Kädy Plaas (sopran), Pavlo Balakin (bass-bariton), Anto Õnnis (tenor), Tõnis Kaumann (bariton) ja Riho Ridbeck (bass).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles