Kodune Siilike hoiab lapsi ka õhtul

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ave Nõmme on Siilikesse otsinud igasuguseid siile, lasknud neid maalida seintele ja kleepinud toolidele.
Ave Nõmme on Siilikesse otsinud igasuguseid siile, lasknud neid maalida seintele ja kleepinud toolidele. Foto: Kristjan Teedema

Kui Ave Nõmme otsustas oma uue lastehoiu Siilikeseks nimetada, valdas teda siilivaimustus: hoiuruumide seintele ja toolidele on maalitud siilipildid ja ta on lastele ostnud kõik ette jäänud siilikujulised mänguasjad.

Neli kuud tagasi võttis Nõmme ennast töötukassas arvele. Selle lühikese aja jooksul on ta teinud taustauuringuid, kirjutanud äriplaani, saanud ettevõtlustoetuse lastehoiu avamiseks ning leidnud haritud töötajad ja sobivad ruumid.

Siilike hakkab tegutsema Ihastes suures ja luksuslikus elumajas, sest Nõmme soovis, et hoid oleks kodune ja lapsele mugav.

«Ainult et kõik luksusliku olen ma siit ära võtnud,» rääkis Nõmme, viidates trepile, mille külg tuli laste turvalisuse pärast kinni ehitada, ning lagedele, kus varem olid peeglid.

Hulganisti kogemusi

Esialgu plaanib Nõmme alustada ühe liitrühmaga üheksale-kümnele lapsele ning see tegevus jääb esimesele korrusele.

Kui teinegi korrus kohandatakse lastele sobivaks, saab seal avada veel kaks rühma. Tulevikus on praegusest hoiust plaanis edasi arendada eralasteaed, ent see nõuab palju paberimajandust.

Nõmmele ei ole lastega töötamine midagi uut. «Olen lasteaias vist kõiki töid teinud,» muigas ligi 40 aastat lasteaias töötanud Nõmme, kes on olnud nii linnalasteaia õpetaja kui eralasteaia juhataja. Tema viimane amet oli hüperaktiivsete laste vanemate nõustamine, sel teemal on ta kirjutanud ka kaks raamatut.

«Kõik muu on mulle juba tuttav, aga nüüd ongi ettevõtluse pool, mis on uus,» rääkis Nõmme. Päris oma hoiu loomise mõte oli tal tegelikult juba mõnda aega, aga alustamiseks tuli paar aastat hoogu võtta.

Peale tavapärase lastehoiu hakkab Siilike pakkuma ka lisateenuseid. Nagu sellistes hoidudes tavapärane, saab Siilikeses nädalavahetustel pidada lastepidusid ja sünnipäevi ning tuua last hoidu vaid aeg-ajalt ja mõneks tunniks.

Mitut sorti teenused

Lisaks on Nõmmel plaanis pakkuda teenuseid, mida on mujalt keerulisem leida. Näiteks õhtuhoidu kella 23ni, kui vanemad töötavad õhtuses vahetuses või soovivad näiteks teatrisse minna. Ööseks siiski lapsi mingil juhul hoidu ei võeta. «Öösel peab laps kodus olema,» ütles Nõmme kindlalt.

Ka võivad vanemad saata sinna pärast kooli oma algklassis käivad lapsed, kes saavad seal mängida ja kodutöid teha ega jää linna peale kolama või üksi koju. Veel valmistatakse lapsi ja nende vanemaid ette kooli ning esimest korda lasteaeda minekuks.

Sügisest tulevad hoiulastega tegelema nii muusika- kui liikumisõpetaja ning logopeed.

Praegu on Siilikese avamispidu plaanitud 29. aprilliks, kuid tutvumas saab käia varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles