Noored on valmis muljet avaldama

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trio de Jacks sai kajastatud 15. jaanuari ajalehes. Pildil Rait Palla (vasakult), Ragnar Palla ja Andrei Redi.
Trio de Jacks sai kajastatud 15. jaanuari ajalehes. Pildil Rait Palla (vasakult), Ragnar Palla ja Andrei Redi. Foto: Margus Ansu

Nelja Tartu õpilasfirma töötajatel on järgmise kolmapäeva hommikul põlved võdisemas. Haapsalus valitakse välja Eesti parim firma ning selleks peavad algajad ärimehed astuma juba kogenud ettevõtjate silma alla.

Žürii on muljet avaldav – suurte firmade juhid ja kogenud ärimaailmas tegutsejad – ning neile peab muljet avaldama.

Kõik kuusteist finalisti on juba esitanud põhjaliku aruande oma tegevuse kohta, kuid nüüd on neil veel kolm võimalust end žürii südamesse istutada: neljaminutiline esinemine, stendi juures oma toodete-teenuste müük ja tutvustus ning viimasena vestlus, kus õpilasfirmad üksteise järel žüriiga kohtuvad ja küsimustele vastavad.

Õpilasfirmade võistlust korraldava Junior Achievement Eesti direktor Epp Vodja rääkis, et üldjuhul näeb põlvevõdinat just enne eraviisilist vestlust. «Me räägime neile küll, et see on mõnus jutuajamine ärimeeste vahel, kuid nad alguses ikka kardavad,» naeris Vodja. «Aga pärast tulevad kõik välja ja ütlevad, et jube tore oli.»

Tartut läheb esindama ja eelkõige iseenda eest seisma neli noort firmat: Kolm Põrsakest ja Green 4 Boxes Treffneri gümnaasiumist, Trio de Jacks kunstigümnaasiumist ning Kopf Poska gümnaasiumist.

Šõu läheb edasi

Kolm Põrsakest ehk Robin Saluoks, Aksel Part ja Maarja Liiv valisid oma ärindustee esimeseks ettevõtmiseks teadusteatri, mis seletab keerulisi asju lihtsate meetoditega ja just väikestele lastele.

Robin Saluoks rääkis, et kuigi reklaamiga ei ole veel jõutud tegeldagi, on lapsevanemad nad üles leidnud ja oma laste sünnipäevadele esinema kutsunud. Kaasa on aidanud ka koostöö laste sünnipäevade pidamise kohaga Fun­zone.

Põrsakesed on neljast firmast ainsad, kes plaanivad pärast kooliaasta lõppu tegevust jätkata. Saluoksa sõnul ei ole nad veel otsustanud, kuidas seda juriidiliselt vormistada, ent teadusteatrit plaanivad nad täiel jõul edasi teha ja värvata juurde inimesi teistes linnades.

Viimased viperused

Piia Paula Hallasti, Kaspar Adamsoni, Fred Jõksi, Karl Kevin Klaisi ja Oskar Protsini loodud Kopf sattus veel üsna enne finišijoont ootamatule takistusele: suurel õpilasfirmade laadal parimaks tooteks kuulutatud «Tartu rahu» lauamängu tavapärased topsid said poest otsa.

Karl Kevin Klais rääkis, et praegu käib disainimine ning viimased müüki minevad mängud saavad endale uutmoodi karbi.

Mis puudutab tulevast võistlust, arvas Klais, et kindlasti on ka lauamängul «Tartu rahu» seal võitmiseks hea võimalus, kuid peab pingutama, sest juba tartlastest konkurendid on väga tugevad.

Edukas vahendaja

Trio de Jacksi noormehed Rait Palla, Ragnar Palla ja Andrei Redi lõid firma, mis müüb naistele looduslikke kehahooldustooteid, mille maksumusest osa läheb Eesti Vähiliidule.

Alguses oli plaanis valmistada vannimuffinid-koorijad algusest peale ise, kuid lihtsuse pärast jäädi vahendamise juurde.

Ragnar Palla sõnul on nad ise siiski tootearendusse panustanud ning purkidele oma logoga kleepsu panemise asemel on nende eestvedamisel tehtud kaks uue lõhnaga kehakoorijat.

Kuna Trio de Jacks ei kavatse edasi tegutseda, on lõpu eel kõik tooted kümneprotsendise allahindlusega müügile pandud.

Suund muutus

Firma Green 4 Boxes neiud Kelly Kütt, Helene Kohv, Grete Helena Roose ja Teisi Timma usuvad taaskasutusse ning arvasid, et vanast ajalehepaberist punutud korvid võiksid olla praeguse ökoloogilise mõtlemise võidukäigu ajal minev kaup.

Kliente oli aga raske leida ning Helene Kohv rääkis, et tänu mitmele koolitusele ja nõustamisele on nad nüüd pisut ümber orienteerunud ning plaanivad hakata aega nõudva punumistöö kõrval niisuguse korvi tegemist teistele õpetama, näiteks koostöös paberimuuseumiga.

Kuigi nad kavatsevad koolitusi jätkata, ei taha tütarlapsed selleks pärisfirmat teha. «Kindlasti mingil moel tegeleme ettevõtlusega edasi. See on olnud väga hea kogemus ja selline kihk on sees, et tahaks midagi teha, midagi paremat,» arvas Kohv.

Euroopaga võidu

Epp Vodja rääkis, et konkurents läheb igal aastal järjest tugevamaks ning finaliste on aina keerulisem välja valida. Nii juhtuski tänavu, et tavapärase 14 õpilasfirma asemel võtavad finaalis mõõtu 16.

Tema sõnul tuleb finaal väga tasavägine ja ilmselt kujuneb žüriil otsuse tegemine keeruliseks.

«Üks kriteerium on see, et võitja peab olema selline, kes mingil moel ka välismaailmale muljet avaldab. Võistlus läheb ka Euroopas igal aastal vingemaks, nii et ega neid kohti võita ei ole üldse väga kerge,» rääkis Vodja.

Selliseid firmasid, kes tõesti suudaksid suurel võistlusel teiste hulgast välja paista, on tema arvates meie finaalis neli-viis. Kõik sõltub lõpuks ikkagi sellest, kes tuleb välja geniaalsema ideega ning seda ka hästi müüa suudab.

Eesti parima õpilasfirma finaal on Haapsalus 24. aprillil. Seal võitjaks valitu saab juulis sõita üleeuroopalisele võistlusele Londonis. Järgmise aasta võitja aga enam kaugele reisida ei saa, sest 2014. aasta suvel tulevad Euroopa parimad õpilasfirmad võistlema Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles