Lennuakadeemia nimetas auliikmed

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Lennuakadeemia õppejõud ja endine õhuväe ülem Teo Krüüner nimetati lennuakadeemia auliikmeks.
Eesti Lennuakadeemia õppejõud ja endine õhuväe ülem Teo Krüüner nimetati lennuakadeemia auliikmeks. Foto: Margus Ansu

Laupäeval täitus Eesti Lennuakadeemial 20 aastat asutamisest. Juubeli raames valis akadeemia nõukogu esmakordselt auliikmed, kes on pikaajaliselt osalenud akadeemia töös ja panustanud lennunduse edendamisse Eestis.

Auliikme tiitli said erukindralmajor Teo Krüüner ja lennukooli asutaja Rein Porro.

Erukindralmajor Teo Krüü­­ner juhib lennuakadeemias pilootide väljaõpet alates 2005. aastast, kuid on lennunduses tegev olnud üle poole sajandi. Krüüner oli toetajaliige Tartu Lennukolledži asutamisel 1993. aastal ning mängis olulist rolli taasiseseisvunud Eesti riigikaitses, kui temast sai Eesti õhuväe taaslooja ja selle ülem. Teo Krüüner on sooritanud rohkem kui 8000 lendu, lennanud enam kui kahekordse helikiirusega ning kõrgustel kuni 24 km.

Rein Porro on üks Tartu lennukolledži asutajaliikmetest. Enne lennunduskõrgkooli loomist sai sellealast haridust Nõo keskkooli eriklassis, mille üks rajajatest on samuti Rein Porro. Lisaks on Porrol oluline roll Eesti lennuameti, esimese Eesti eralennukooli ja piirivalve lennusalga loomisel.

Rein Porro on lennanud kokku 20 000 lennutundi, sellest lennuõpetajana 14 500.

20 aasta eest 13. aprillil asutati esimene ja senini ainus lennundusalast rakenduskõrgharidust pakkuv kool Eestis ja kogu Baltikumis – Tartu Lennukolledž. Kool kannab 2008. aastast nime Eesti Lennuakadeemia.

20 tegutsemisaasta jooksul on koolist tulnud ühtekokku 458 lennundusspetsialisti, kellest enamik on praegugi lennunduses tegevad.

Reedel, 12. aprillil peeti ka Eesti Lennuakadeemia 20. aastapäeva konverents «Ühtne taevas – väljakutsed tuleviku lennundusharidusele», kus arvamusliidrid arutlesid lennunduse väljakutsete üle Eestis ja globaalsel tasandil. Teiste hulgas esinesid riigikogu esimees Ene Ergma ning Siim Kallase kabineti esindajad Henrik Hololei ja Margus Rahuoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles