Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Mitmed koolijuhid on politsei luubi all

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jutud, et Otepää gümnaasiumi direktor Aivo Meema kasutas kooli raha isiklikuks tarbeks, liikusid juba aastaid.
Jutud, et Otepää gümnaasiumi direktor Aivo Meema kasutas kooli raha isiklikuks tarbeks, liikusid juba aastaid. Foto: Sille Annuk

Üleeile vallandas Otepää vallavalitsus Otepää gümnaasiumi kauaaegse direktori Aivo Meema. Postimees kirjutas juba eelmise aasta lõpus, et politsei uurib Meema tegemisi seoses kahtlustusega, et ta on omastanud kooli raha – lihtsamalt öeldes, pistnud selle enda taskusse.

Kuna Meema võttis tol hetkel haiguslehe, siis ei saanud teda kohe ametist vabastada, aga praeguseks on seaduses nõutud neli kuud haiguslehte möödas ja vald sai teha vastava otsuse, selgitab vallavanem Merlin Müür. Järgmisel nädalal kuulutatakse välja uue koolijuhi konkurss.

Kuigi ei prokuratuur ega politsei uurimise detaile ei avalda, on Meema kaasus Otepääl laialt teada – ta üüris välja kooli õpilaskodu, aga raha võttis endale. Muuseas, politseist sõltumatult hakkas eelmisel aastal õpilaskodu ümber toimuvat uurima ka valla revisjonikomisjon. Jutud sellest, et asjad pole sada protsenti puhtad, on aga veelgi vanemad.

Praegu riigikogu liige, aga aastatel 2008–2009 Otepää valda juhtinud Meelis Mälberg räägib, et juba tema ajal koostati uus eeskiri selle kohta, kuidas õpilaskodu kasutada, sest asjad polnud päris korras. Tegelikult kaevati Meema peale politseisse veelgi varem, isegi enne Mälbergi vallajuhiks saamist, kuid siis ei võtnud politsei asja käsile.

Teemaks oli ka tollal ikka seesama õpilaskodu ning ikka seesama küsimus, kuhu jõuab õpilaskodu rendiraha. Niisiis, juba väga vana lugu. Nüansina võib lisada, et nii Meema kui Mälberg kui ka praegune vallavanem Müür, aga ka Otepää volikogu revisjonikomisjoni juht Valdur Siilbek, kes eelmisel aastal Meema peale kahtlustuse tõmbas, on kõik reformierakondlased.

Aivo Meema juhtum ei ole aga ainuke. Eelmisel aastal jõudis juriidilise lahenduseni Tallinnas ühes Mustamäe koolis toimunu. Kooli asedirektor, varem karistamata korralik ja meeldiv naisterahvas oli kooli ruume välja rentinud, aga raha endale võtnud. Küll rentis ta klassiruume autokoolile, kes seal loenguid korraldas, küll rentis kooli võimlat spordihuvilistele, kes seal võrkpalli mängisid. Sisuliselt seega väga sarnane juhtum Otepääga – kooli vara välja rentimine, mille tulu sellest ei jõua aga omanikuni, vastavalt siis Otepää vallale või Tallinna linnale.

Kuna Mustamäe koolis juhtunu kahju ei olnud suur – 1300 eurot – ja varasemaid karistusi asedirektoril polnud, mindi kokkuleppele ja prokuratuur lõpetas kriminaalasja. Naisele määrati 90 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd ja loomulikult pidi ta raha Tallinna linnale tagasi maksma.

«Raha maksis ta ka ära,» kinnitab Tallinna linna õigusteenistuse nõuete osakonna juhataja Terje Krais. Linna vaatenurgast on asi seega lõpetatud, aga Krais lisab, et tegelikult on koolidega seotud korruptsioonijuhtumeid praegu käimas teisigi. «Osa asju on jõudnud ka politseisse,» tunnistab Krais, «peamiselt probleemid koolide majandusala juhatajatega.»

Lisaks Otepääle ja Tallinnale käib praegu menetlus Tartu Kutsehariduskeskuse direktori suhtes. Tartu linn vallandas ta juba eelmisel aastal, nüüd uurib asja ka politsei. Lisaks sellele on liikunud sarnased vihjed mitme teisegi Eesti kooli kohta.

Tagasi üles