Patsiendi omaosalus eriarstiabis

, Eesti haigekassa Tartu osakonna jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Pärn
Martin Pärn Foto: Erakogu

Haigekassa kannab kindlustuskaitsega inimeste raviteenuste kulutused. Samas esineb kulusid, mille tasumise kohustus lasub patsiendil.

Eriarstile pöördumiseks tuleb üldjuhul võtta perearstilt saatekiri. Eriarsti poole võib pöörduda ka saatekirjata, kuid siis tuleb patsiendil kanda kõik raviteenusega seotud kulud, kaasa arvatud uuringud.

Mitmed erandid

Erandina saab saatekirjata pöörduda nahaarsti, naistearsti, silmaarsti ja psühhiaatri poole. Samuti juhul, kui abi vajatakse trauma või tuberkuloosi korral või kui patsient jääb eriarsti jälgimisele või ravile.

Haigekassa kulul saab eriarstiabiteenuseid raviasutustest, kel on sõlmitud haigekassaga rahastamise leping.

On levinud arvamus, et haiglates saab patsient arsti juurde visiiditasu makstes, eraraviasutustes aga peab midagi lisaks maksma. See on ekslik.

Haigekassaga lepingu sõlminud eraraviasutuses tuleb eriarstile pääsemiseks samamoodi tasuda ainult visiiditasu.

Visiiditasu ei tohi nõuda rasedalt ning alla kaheaastaselt, kui arst suunab patsiendi teise arsti juurde sama raviasutuse piires või kui eriarst suunab inimese sama teenust osutava teise eriarsti juurde.

Samuti on visiiditasu maksmisest vabastatud patsiendid, kes vältimatu abi andmise järel suunatakse vahetult haiglaravile. Visiiditasu suurus on kuni viis eurot.

Tuleb teada anda

Kui kokkulepitud ajal pole arsti juurde võimalik minna, tuleb sellest raviasutust teavitada vähemalt ööpäev ette, muidu on raviasutusel õigus küsida järgmisel visiidil kompensatsiooniks kahekordset visiiditasu.  

Voodipäevatasu võib nõuda patsiendilt kuni kümne kalendripäeva eest ühe haigusjuhtumi korral.

Voodipäevatasu ei nõuta intensiivravi, raseduse või sünnitusega seotud abi osutamisel ja juhul, kui patsiendiks on alaealine. Voodipäevatasu maksimumsuurus on 2,5 eurot ühe päeva eest.

Ka tervisetõendi või muu dokumendi väljastamise eest võib nõuda mõistlikku tasu, aga mitte töövõimetuslehe ja retsepti väljastamisel või kui dokument on vajalik haigekassale, õiguskaitseorganile, teisele raviasutusele, töövõimetuse ekspertiisiks või puude raskusastme määramiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles