Tulevased ohvitserid lihvisid Tartu ümbruse metsades oskusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste kõrgem sõjakool tähistas oma 94. aastapäeva, mille üheks osaks oli patrullvõistlus Tartu ümbruse metsades aga ka linnas.

Võistlus algas hommikul sõjakooli peamajas relvade tundmisega. Tuli leida ja lahendada tõrkeid ning relvi õigesti kokku panna.

Edasi liikusid Taani, Poola, Soome, Rootsi, Leedu ja Läti sõjakoolides õppivad kadetid koos Eesti tulevaste ohvitseridega 15-kilomeetrisele kiirrännakule, mille vältel tuli lahendada hulk ohvitserile kohaseid ülesandeid.

Käreverest algas rännak takistusriba läbimisega, mis sisaldas ka kaaslase kandmist kanderaamil. Edasi võtsid noored sõjaväelased viieliikmeliste gruppide kaupa suuna Tartu poole. Liikumine oli juba alguses täisvarustuses kõndivaile kadettidele raske, sest metsa all on kohati päris palju lund.

Veel enne linna jõudmist tuli neil visata täpsuse peale granaati, määrata täpselt oma asukoht, võistelda käemärkide näitamises ning muuski vajalikus. Võistlus lõppeb Tartu kunstimuuseumis, kus retkest rampväsinud kadetid peavad täitma kõiki etiketinõudeid. Näiteks tuleb katta laud nii, et kõik nõud ja söögiriistad asuksid õiges kohas ning siduda valmis korralik lipsusõlm.

Õppeasutuste teavitustöö spetsialisti Lauri Rikase sõnul polnud pidupäevavõistlus orienteeritud mitte niivõrd parima koha saamisele, vaid koostöö harjutamisele teiste riikide sõjaväelastega. Tõsi, kolm paremat said ka auhinna. Kõik konkureerivad rühmad olid rahvusvahelised ka seetõttu, et eestlastel ei tekiks kodukamaral eelisseisu. Kokku oli Tähtvere valla metsades ja põldudel ning Tartu linnas liikvel 50 võistlejat.

Patrullvõistluse võitis Eesti-Läti-Rootsi segameeskond, kuhu kuulusid Sander Karask, Gert Lehiste ja Jüri Saar Eestist, Aigars Engelis Lätist ja Christoffer Östlund Rootsist.

Mõõduvõtu peakorraldaja kapten Rene Lepik ütles, et patrullvõistluse algus oli raja lumerohukuse tõttu kindlasti raskem kui varasematel aastatel. Kõik võistkonnad suutsid selle siiski läbida.

Aastapäeva tähistamine algas Tartu linnas juba hommikul kella 9 paiku piduliku rivistusega Raekoja platsil ning jalutuskäiguga.

Sõjakooli aastapäev kulmineerus laupäeva õhtul traditsioonilise kadetiballiga õppeasutuste aulas.

Lisaks pidupäevaüritusest osavõtule tutvuvad välisriikide sõjakoolide delegatsioonid Eesti ohvitseride väljaõppesüsteemi ning õppimisvõimalustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles