Auhinnatud disainer tõi näha tipploomingut

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kekishev (50) pani vaatamiseks valiku oma värvilistest plaka­titest ja mustvalgena trükitud märkidega alused.
Marko Kekishev (50) pani vaatamiseks valiku oma värvilistest plaka­titest ja mustvalgena trükitud märkidega alused. Foto: Kristjan Teedema

Erekollane kotkas särgi rinnale trükitud, avas Nooruse galeriis oma loomingu ülevaatenäituse graafiline disainer Marko Kekishev, kelle plakateid ja märke on auhinnatud nii Eestis kui ka kodumaast kaugel.

Jaanuari algul oma 50. sünnipäeva tähistamisele mõeldes võttis Kekishev ette isikliku arhiivi korrastamise. Tekkis mõte teha ülevaatenäitus. «Mulle tundus, et võibolla on ka teistel huvitav näha mu töid,» ütles ta.

Kõigepealt nägid tema loomingut tallinlased, sest Ke­kishev elab ka ise selles linnas. Tallinnas on ta aastal 1991 asutanud koos Olav Osolini ja Kalle Toomperega reklaamibüroo Kolm Karu, töötanud 1998–2009 reklaamibüroos Zavod BBDO disaineri ja kujundusjuhina ning praegu tegutseb ta oma stuudios Siirup.

Õpetab Tartus tudengeid

Nooruse galeriisse tõi ta tartlastele näha oma märgikollektsiooni «Signum» ja plakativaliku «Tempus fugit».

Võimaluse Emajõelinnas vaadata graafilise disaini suurkuju loomingut andis asjaolu, et ta õpetab Tartu Kõrgemas Kunstikoolis tudengitele märgiõpetust ja plakatikunsti. «Seepärast mõtlesin, et oleks imelik, kui ma oma märke ja plakateid Tartus ei näitaks,» lisas ta.

Väljapanekus on loomingut alates aastast 1986. «Neid tuleb kogu aeg juurde, nii et paar tööd on ka aastast 2013,» ütles Kekishev.

Mõnedki tema märgid on algselt olnud värvilised. Nüüd on kunstnik need üksteise kõrvale sättinud mustvalgena.

Tulviste ja Postimees

Ühel märgil on tuntud tartlase Peeter Tulviste stiliseeritud näopilt. Kunstniku sõnul pärineb see ajast, mil professor Tulviste kandideeris presidendiks. Teiste hulgas on välja pandud Postimehe 150. aastapäevaks loodud märk.

Kunstnik on mõndagi kujundanud endalegi. Näituse avamisel oli tal seljas must T-särk, mille rinnal erekollane kotkas. Selle on ta disaininud Haapsalu vapi põhjal, kus lind paistab torni tagant poolenisti välja. Esimest korda tarvitas ta seda isikliku märgina aastal 2006 Viljandi näituse puhul.

Nooruse galeriis

• Nooruse galeriis (Riia 11) on avatud näitus «Vahet pole. Marko Kekishevi plakatid ja märgid 1986–2012».

• Näitust saab vaadata 13. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles