Veniv talv murrab luid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna traumatoas ootas eile pärastlõunal uuringuvastust patsient, kes oli libedaga kukkudes vigastanud oma selga.
Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna traumatoas ootas eile pärastlõunal uuringuvastust patsient, kes oli libedaga kukkudes vigastanud oma selga. Foto: Kristjan Teedema

Jäised mügarikud teedel, värskelt peale sadanud lumi ning kord plussi kerkiv ja siis jälle miinusesse vajuv kraadiklaasinäit teevad liikumise tänavail ohtlikuks – traumapunktis on tööd rohkem kui varem.

TÜ Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kuido Nõmm ütles, et käes on igakevadine kukkumisrohke aeg, mil traumapunkti pöördumisi on 10–12 protsenti enam kui harilikult.

Tavaliselt pöördutakse traumapunkti pisut vähem kui 60 korda ööpäevas, kuid viimastel päevadel küünib see arv 70 ligi.

Eilegi ootas traumatoa ukse taga vastuvõtule pääsemist Vladimir, kes oma perekonnanime ei soovinud öelda. Ta käis päev varem jalgrattaga sõitmas, sattus mustale jääle ning hoolimata heast reaktsioonist kukkus ja vigastas vasakut kätt. Ta lootis küll, et ehk läheb valu ise üle, aga kui arvuti taha tööd tegema istus, sai selgeks, et tuleb minna arsti juurde.

Traumatoas raami peal ootas uuringuvastust aga Kalle, kes samuti ei soovinud täbara olukorra tõttu oma täisnime öelda. Neli päeva tagasi läks mees ema juurde, et aidata tal ahjupuud tuppa tuua. Sõbra ja Tähe tänava nurk oli aga nii libe, et pind kadus jalge alt. Kalle kannatas kolm päeva seljavalu, neljandal läks arsti juurde.

Kuido Nõmm ütleski, et just neli viimast päeva on erakorralise meditsiini osakonda toonud terve hulga väga tõsiste traumadega inimesi.

«Näiteks esmaspäeval oli meil seitse reieluukaela piirkonna murdu,» rääkis ta. «Kukkujate seas oli küll ka neid inimesi, kes olid õnnetult kukkunud oma toas, mitte tänaval.»

Ka kirjeldas Kuido Nõmm kahte tõsist ajukoljuvigastust, mis olid saadud libeduse tõttu. Üks kannatanu, kes oli kukkumise ajal alkoholijoobes, suri hiljem haiglas, teine patsient on praegugi intensiivraviosakonnas.

Pühapäeval leidis erakorralise meditsiini osakonnas aset hoopis teistmoodi kahetsusväärne juhtum – kiirabi tõi kohale näohaavaga purjus mehe, kes muutus vägivaldseks. Tema taltsutamiseks tuli kutsuda politsei.

38-aastane joobes mees tungis kallale kahele töötajale, lõi ühte vastu õlga ja lükkas teist. Põgeneja peeti kinni ja paigutati kainenema. «Kehalise väärteo paragrahvi alusel on tema suhtes alustatud kriminaalmenetlust,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Agu Lall.

Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kui­do Nõmm möönis, et ka niisugused intsidendid on viimasel ajal kahjuks sagenenud ning on osakonna töötajaile suured stressiallikad.

Nelja päeva traumad

TÜ Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda jõudnud traumajuhtumid

• Reedel 68, neist haiglaravile suunatud 5.

• Laupäeval 65, neist haiglaravile 5.

• Pühapäeval 46.

• Esmaspäeval 68, neist haiglaravile 9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles