Lapsevanemad jooksevad Kivilinna koolile tormi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilinna gümnaasiumi suur pluss teiste sama piirkonna koolide ees on, et seal on tehtud värske remont ja maja on ilus.
Kivilinna gümnaasiumi suur pluss teiste sama piirkonna koolide ees on, et seal on tehtud värske remont ja maja on ilus. Foto: Kristjan Teedema

Annelinnas ja Ihastes on mitmeid pahameelest turtsuvaid vanemaid, kes olid juba ammu plaaninud oma võsukese esimesse klassi panna just Kivilinna gümnaasiumisse, kuid jäid kohast ilma.

Esimesse klassi astujate avalduste vastuvõtt algas esmaspäeval ning kuna plaanis on avada neli paralleelklassi, on seal ruumi 96 lapsele. Sellise hulga avalduste kokkusaamine võttis aega vähem kui üks päev.

Kooli direktor Karin Lukk rääkis, et vanemate suur huvi tuli üllatusena – kuigi igal aastal tulevad kõik kohad täis, ei juhtu see tavaliselt nii kiiresti. Ta oli aga kindel, et praegune seis ei jää lõplikuks. Mõni vanem otsustab teise kooli kasuks, mõni on andnud avaldusi igaks juhuks mitmesse kooli ja veel mõtleb, millise kooli ta lõplikult valib.

Kuna nimekiri sai täis, pandi nimesid ootejärjekorda, kuid avaldusi enam vastu ei võetud. See tekitas paljudes vanemates pahameelt, mis jõudis ka haridusosakonna kõrvu.

Lütseumis on ruumi

Abilinnapea Tiia Teppan ütles, et ka tema on pidanud sellesse teemasse sekkuma ning Kivilinna gümnaasiumile on nüüd öeldud, et nad võtaksid vastu kõik avaldused, ükskõik kui palju neid tuleb.

«Ei ole ju kusagil kirjas, et esimese kolme tunni jooksul peab tulema,» rääkis Teppan. Haridusosakond peab siis otsustama, mida esitatud avaldustega edasi teha.

Selles piirkonnas elavatel lapsevanematel on veel kaks varianti, kommertsgümnaasium ja Descartes’i lütseum.

Neist esimese direktor Liina Karolin-Salu ütles, et esmaspäeva hommikul oli veel vabu kohti. Kui aga Kivilinna gümnaasiumis enam avaldusi vastu ei võetud, tuldi kohe nende juurde ja teisipäevaks oli ka kommertsgümnaasiumis järjekord.

Descartes’i lütseumis niisugust probleemi ei ole, direktor Jaan Reinsoni sõnul on neile avaldusi tulnud mõnikümmend.

«Mõned lapsevanemad ei tulegi selle peale, et peaks kiirustama,» rääkis Reinson. Märts ja aprill olevat tavaliselt küll kõige aktiivsemad kuud, kuid avaldusi tuleb kogu kevad.

Reinsoni sõnul on neil samuti luba avada kuni neli klassi, kuid viimati juhtus see kaheksakümnendatel aastatel. Sellest saati on esimesi klasse olnud ikka kolm.

Ta ütles, et ega neljandat klassi nii väga ei tahetagi. Ruumi praegu veel jagub, ent kui võtta igal aastal vastu nelja paralleelklassi jagu lapsi, jääb algklasside majaosas peagi üsna kitsaks.

Vajaduse korral sekkutakse

Teppan lootis enda sõnul, et kõigis koolides täituvad klassid loomulikult. Kui aga Kivilinna kool jääb avaldustega üleujutatuks ja Descartes’i lütseumis klassid ei täitu, peab haridusosakond hakkama määrama, nagu juhtus Tallinnas, kui sealsed elanikud eelistasid kindlaid koole.

Juhul kui kõik kolm kooli saavad täis ja piirkonnas jääb veel lapsi üle, alles siis kaalutakse muid võimalusi, millest esimene on Kivilinna gümnaasiumis viienda paralleelklassi avamine.

Selle vajalikkus selgub aga alles enne suve, kui kõik selleks ajaks esitatud avaldused on üle vaadatud. «Praegu on liiga palju lahtisi otsi, et hakata mingeid otsuseid tegema,» arvas ta.

Igatahes ei tasuvat lapsevanematel paanitseda, sest koha saavad kõik kooliminevad lapsed. Teppan soovitas siiski neil, kes avaldust veel toonud ei ole, teha seda kiiresti, sest muidu ei ole haridusosakonnal andmeid, millest lähtuda.

See piirkond on Tartus ainus, kus lapsevanematel on valida kolme kooli vahel, teistes on vaid üks elukohajärgne kool. Teppani sõnul ei ole ühegi teise piirkonna kooli praegu sellist tungi olnud.

Kui oma piirkonnakooli last panna ei taha, on võimalik esitada avaldus ka mõnda teise kooli. Sinna võetakse vastu siiski ainult vabade kohtade olemasolul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles