Uus kiiritusraviaparaat on patsiendile ohutum

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar kuud väldanud ultramoodsa lineaarkiirendi katsetamine ja seadistamine on läinud edukalt. Tänasest ei pea Lõuna-Eesti vähihaiged enam Tallinna vahet sõitma.
Paar kuud väldanud ultramoodsa lineaarkiirendi katsetamine ja seadistamine on läinud edukalt. Tänasest ei pea Lõuna-Eesti vähihaiged enam Tallinna vahet sõitma. Foto: Sille Annuk / Postimees

Lõuna-Eesti vähihaiged ei pea enam kiiritusravi saamiseks Tallinnasse sõitma, sest nüüdsest on Tartu Ülikooli kliinikumis töös uus kiiritusraviaparaat, mis on patsiendile ohutum kui novembris rikki läinud vana aparaat.

Kliinikumi vanemarst-õppejõud Jana Jaal rääkis enam kui 30 miljonit krooni maksma läinud masinast vaid ülivõrretes, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Uus masin võimaldab oluliselt rohkem säilitada normaalseid kudesid, mis kiiritatavas piirkonnas on. See tekitab oluliselt vähem kõrvaltoimeid ja on patsiendile paremini talutav,» selgitas Jaal.

Jaal tõdes, et novembris ülesöelnud kiiritusraviapraadi tõttu on praegu järjekorrad uue masina alla pikenenud umbes kuu pikkuseks ja ega sellest ühest aparaadistki ei piisa.

«Kindlasti ei ole see üks masin piisav terve Lõuna-Eesti vähihaigete jaoks, aga kliinikumil on plaanis laiendada kiiritusravi teises järgus ja siis loodame uute masinate ja rohkemate masinate ostuga ka selle probleemi lahendada,» rääkis Jaal.

Aktiivravi saab Tartus üle 40 vähihaige, järjekorras on enam kui 80 patsienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles