Imedemaa moes tegid ilma tiigrid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
I koht vanemas vanuserühmas. Kollektsiooni «XO» autor on Tauri Västrik.
I koht vanemas vanuserühmas. Kollektsiooni «XO» autor on Tauri Västrik. Foto: Kristjan Teedema

Laupäevasel Moekesel Lõunakeskuses nägi 13 kollektsiooni. Laval keegi ei kukkunud ega midagi rebenenud, kuid lava taga oli sehkendamist ja viimase minuti muudatusi küllaga.

Vanemas rühmas teise koha saanud Laura Viia rääkis, et kõik ei sujunud kaugeltki nii libedalt, kui oleks võinud. Samal hommikul selgus, et üks modellidest ei saa tulla, ning tema asemele oli vaja kedagi teist. Võimalust jätta see üks ese kollektsioonist välja ei tahtnud ta enda sõnul isegi mitte kaaluda.

Kuna kleit pidi modellile ka selga mahtuma, siis kutsus Laura Viia kohale koguni kolm varuvarianti, kellest üks sisalikest inspireeritud kleiti õnnelikult sisse sobis.

Kohe edasi Pärnu

Sel ajal, kui teised noored disainerid ja modellid rahulikult riideid vahetasid ja end koduteele asutasid, pakkis Laura Viia oma rõivad ja modellid auto peale ning sõit läks Pärnusse järgmisele konkursile. Nimelt pääses neiu ka sealse võistluse NoorMood finaali.

Laura Viia naeris, et lavale saadeti nad kohe, kui uksest sisse astusid. Kogu kiirustamine tasus ennast aga kuhjaga ära, sest Pärnus tunnistati tema kollektsioon «Lacerta Vita» kõige paremaks.

«Ma kõiki ei mäleta, aga mulle tundub, et tase hakkab tõusma,» rääkis neiu.

Mõne laupäevase Tartu konkurendiga tuleb tal veel moelaval kohtuda. Aprilli keskel on Rakveres plaanis tema selle kollektsiooni neljas võistlus, Hõbetraageldus. Seal on finalistide hulgas ka Tallinna neiu Mirjam-Kim Rääbise vinüülplaatidega kollektsioon «Vinyl», mis Moekesel auhinnalist kohta ei saanud, ning Moekese võitja Tauri Västriku tiigritest inspireeritud «XO».

Võit on alati ootamatu

Kõrgema kunstikooli tekstiilitudeng Tauri Västrik rääkis, et enne järgmisi võistlusi ta rõivastel mingeid muudatusi ei tee. «Kui on vaja midagi parandada, mõni ese on katki, siis küll,» ütles Västrik.

Ilmselt tuleb aga pisut muuta lavalist liikumist, sest see oleneb paljuski poodiumi pikkusest. Näiteks selgus Moekese finaalis, et see on oodatust palju pikem ja liikumist tuli muuta viimasel hetkel.

Žürii jäi aga nii kollektsiooni kui ka esitlusega rahule ning tihedas rebimises sai «XO» vanemas vanuserühmas esimese koha, mis oli tänavusel võistlusel prestiižseim saavutus, sest grand prix’d ehk üldvõitja kohta välja ei antud.

Tauri Västriku sõnul tuli võit nagu ikka üsna ootamatult, kuid talle tundus eelmisel aastal konkurents isegi tugevam kui tänavu. Siis ta küll ise disainerina ei osalenud.

Noortevõistlus Moeke

• Anne noortekeskuse korraldatav noorte moeloojate võistlus.

• Sai alguse 1998. aastal ja tänavu toimus juba 16. korda.

• Võitjad valitakse kahes vanuserühmas: 12–16- ja 17–21-aastased.

Arvamus

Elisa Artemjeva, žürii liige

Modell, Miss Dream Girl of the World 2011, disainer ja moemaailma aktiivne tegelane

Moeke pürib järjest paremuse poole, konkurendid muutuvad kuidagi järjest aktiivsemaks ja panustavad rohkem. Eriti meeldiv on alati vaadata just vanemat vanuserühma, sest neis on näha rohkem loomingulisust, mingit omamoodi mõttemaailma ja ideed.

Originaalseid mõtteid ja teostusi võib tegelikult leida igast kollektsioonist. Mulle tundub, et noored hoiavad moemaailmas toimuval silma peal, aga nad lähevad oma rada pidi või annavad oma panuse, toovad sisse omamoodi mõtlemise, mis on hea. See on tubli, kui tuuakse rohkem individuaalsust, oma isikupära. Oma stiili väljatöötamise nimel nähakse vaeva.

Nooremas vanuserühmas oli märgata ühtset joont: haldjaliku organza-kan­­ga kasutamine, natukene puhvis seelikud ja hästi palju säravat ja sillerdavat. Sama ei saa öelda vanemate kohta, seal oli täiesti erinevaid teostusi, igaühel oli omalaadset sisse toodud, mõned olid näiteks müstilisemad.

Vanemas rühmas olid kõik üsna tasavägised ja head, aga vaatasime ka, et oleks korralik esitlus. Mitte ainult idee pole oluline, vaid see tuleb osata ka laval välja mängida, välja kanda ja esitada.

Õmbluskvaliteeti me väga rangelt ei vaadanud, sest nad on noored, hea, kui nad niimoodigi teevad. Aga oli ka väga kvaliteetseid teostusi, korralikke õmblusi. On tunda, et nad arenevad, sest varem on olnud ka lohakamaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles