Raeplatsil süttivad mälestusküünlad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad küüditatute mälestuseks.
Küünlad küüditatute mälestuseks. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks süütavad tudengid täna õhtul kell 18 Raekoja platsil vähemalt 7000 küünalt. Kõik linlased on oodatud mälestusüritusega ühinema.

Mälestusürituse eestvedaja ning mittetulundusühingu Tulipisar juhatuse liikme Tanel Tsirgu sõnul võib 7000 küünalt tunduda küll väga suur hulk, kuid tartlased on sündmusest alati väga aktiivselt osa võtnud ning küünlaläitmine läheb kiiresti. Korraldajate soov on, et inimesed võtaks süütamiseks kaasa ka oma küünlaid.

Tsirgu lisas, et peale Tartu süüdatakse küünlad ka Tallinnas ja Pärnus. Aktsioon on lausa ülemaailmne: selles löövad kaasa Eesti majad ja seltsid ka mujal maailmas, näiteks USAs Washingtonis, Kanadas Torontos, Tšehhis Prahas ning Austraalias.

Kurva kuupäevaga seotud üritused algavad aga juba päeval. Mittetulundusühing Tartu Memento kutsub kõiki kell 12 represseeritute mälestusjumalateenistusele Pauluse kiriku krüpti. Sellele järgneb kell 12.45 rongkäik kiriku juurest Pepleri tänava parki, kus kell 13 algab mälestusmiiting ja pärgade panek «Rukkilille» mälestusmärgi juures.

Kell 14 algab KGB kongide muuseumis Riia tänaval ettekandepäev, kus Tartu Ülikooli ja Eesti Ajaloomuuseumi teadur Olev Liivik räägib küüditamise tõlgendamisest nn Eesti süüasja kontekstis.

Märtsi lõpus 1949. aastal pidasid nõukogude võimud viie päeva vältel Eestis kinni enam kui paarkümmend tuhat inimest. Süüdistades kinnipeetuid riigivastases tegevuses, asustati neid sunniviisiliselt elama Venemaale Siberi aladele, selle käigus paljud neist hukkusid. Tartust ja Tartumaalt küüditati umbes 3400 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles