Tsiklimehed löövad nahkpükstelt tolmu maha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Näituste messihallis olid eile lõunaks kohal ja  paigas esimesed kiiskavad masinad, nende seas ka Hondad
Tartu Näituste messihallis olid eile lõunaks kohal ja paigas esimesed kiiskavad masinad, nende seas ka Hondad Foto: Kristjan Teedema

Sel aastal tuleb kevad teisiti, jäiselt ja lumiselt. Sellest hoolimata olid eile keskpäeval Tallinnast Tartu poole teel Harley Davidsonid ja BMW mootorrattad, mille huvilised kohtuvad motomessil Motoexotika.

Velt Motocenteri motosõidukoolitaja Hanno Velt oli eile üks esimestest, kes tänavu kümnendat korda peetaval motomessil firma boksi nii mees- kui naismootorratturitele vajaliku varustusega sisustas. Kas nahkpükse ikka on?

«Ikka on,» kostis Hanno Velt lahkelt, aga lisas, et mootorratturite hulgas on üha menukamad turvalised tekstiilrõivad.

Juttu ajades selgus seegi, et tsiklimehed ostavad kõige rohkem number 56 pükse, number 54–56 jopesid ja number 44 saapaid. Tsiklinaiste strateegilised suurused on delikaatsed isikuandmed.

Tsiklinaisi peaks meil olema üsna palju. «Tüdrukuid käib mootorratturi juhiluba tegemas kõvasti, neid on kursustel oma poole jagu,» kinnitas samuti näituseboksi sisustanud Zebra autokooli liiklusõpetaja Toivo Õnneleid. Aastas teeb Tartus endale A-kategooria juhiloa 400–600 huvilist.

Aasta-aastalt on üha suuremaks kasvanud ka õige pea algavale motohooajale hoo sisse andev motomess. Tänavu on 60 firmat ja klubi end sisse seadnud kolmes näitusehallis. «Mullu oli pilt kolmes hallis veidi hõre, aga sel aastal on kõik puupüsti täis,» ütles motomessi projektijuht Anders Urbel. A-hallis on väljas mototehnika ja -varustus. «Mootorrataste koorekiht on siin kohal,» kinnitas Anders Urbel.

B-hallis käivad tänasest pühapäevani demonstratsioonesinemised, seal saab lähemalt uurida ka 1970. aastatel võistlustel kimanud krossimootorrattaid ja osavate meeste ümberehitatud tsikleid.

C-hall on motoklubide  päralt. Seal on näitus «Eesti motoringrada 80» ning vanamootorrattaklubi Unic-Moto tuletab meelde, milliste tsiklitega sõideti aastatel 1920–1980.

Messil on esindatud motomaailma ja selle elustiili teemad, samuti autosuvilate, paatide ja vaba ajaga seotud väljapanekud. Laupäeval kell 10–15 võib esimest korda peetaval mototäikal kaubelda kasutatud mootorrataste ja varustusega.

Motomess on avatud täna kell 12–18, homme kell 10–18 ja pühapäeval kell 10–16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles