Luuletaja hääle hoiab alles plaat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heliinsener Jaan Tamm sättis lampi, et Hando Runnelil oleks parem oma luuletusi lugeda.
Heliinsener Jaan Tamm sättis lampi, et Hando Runnelil oleks parem oma luuletusi lugeda. Foto: Margus Ansu

Kirjandusmuuseumi helisalvestusstuudios oli nii palav, et Hando Runnel võttis juba mõne minut pärast kuue ja kamp­suni seljast. Järgmise tunni istus ta mikrofoni taga särgis, lips ees ja luulekogud käes.

Kirjandusmuuseumi heliinsener Jaan Tamm sättis valgustust ja mikrofoni. «Ega lamp ei sega?» küsis ta. «Päris pimedas ka ei saa ...» vastas poeet.

Et luuletuste lugemine elektroonilisse salve laabuks, tõi muuseumi info- ja personalijuht, Eesti Kirjanduse Seltsi üks juhtfiguure ja kolme luulekogu autor Krista Ojasaar luuletajale kruusiga vett.

Lugedes ja lauldes

Runnel võttis kätte ühe oma raamatu. Tamm sulges mikrofoniruumi ja foonika vahel ukse, tõstis helikindla akna taga käe ja viipas luuletajale. Runnel köhatas korra ja hakkas lugema.

«Ma tulen su juurde sinu tütarde pärast. / Pean panema hagu ja halgusid nende ahju. / Nendel on külm, aga nemad tahavad naerda.»

Need read on raamatust «Mõistatused». Samas luulekogus on ka värsid «Sina oled kasvatanud endale mehe, / Kellesarnast teist ei leidu. / Ta suudab kõnelda kõrgendamata häälega, / Aga raiuda, kui tahab, nagu rauda.»

Nagu hiljem selgus, suudab Runnel ka lauldes oma luuletusi esitada, kui tahab. Ta alustas mikrofoni taga lugemist raamatust «Mõistatused», siis võttis kätte «Sinamu» ja «Tähed tahavad sõnaks», järgnesid «Armukahi» ja uuesti «Mõistatused».

Salvestist üle kuulates selgub, kas on tarvidust veel mikrofoni taha istuda. Nii valmib Hando Runneli luuletustest plaat, mis kuulub Eesti Kirjanduse Seltsi ja Eesti Kirjandusmuuseumi koostöös väljaantavasse sarja «Kirjanike hääled».

Ühisprojekti raames salvestatakse eesti kirjanikke oma loomingut lugemas ja pakutakse kuulajaile plaatidena omalaadseid valikkogumikke.

Esimene ja teine CD

Sarja esimene üllitis «Ahelriim» koosneb Indrek Hirve luulest, mida on CD-karbis kahel helkleval kettal. Sarja teine plaat on Jaan Isotamme alias Johnny B «Puhka rahus, Johnny B!».

Mõlemad tulid esitlusele detsembri algul Eesti Kirjanduse Seltsi 105. aastapäeva tähistamisel. Kummagi seni ilmunud CD tiraaž on 300.

Naistepäeval luges oma luulet mikrofoni ees Ain Kaalep, keda Krista Ojasaar käis koos Jaan Tammega salvestamas tema kodus.

Hando Runneli ja Ain Kaalepi, aga võibolla veel ühe luuletaja hääl tuleb kuulajate plaadimasinasse kirjandusfestivali Prima Vista ajal mai algul või isegi veidi varem. Nii vähemalt Krista Ojasaar loodab. Sarja järgmisteks salvestusteks on kokkulepped sõlmimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles