Kunstikataloog võttis mahuka raamatu mõõdu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Endel Kõks. Vapruse, vabaduse ja rõõmuga!»
«Endel Kõks. Vapruse, vabaduse ja rõõmuga!» Foto: Repro

Tartu kunstimuuseum esitleb täna raeplatsi viltuses majas kell 16 kataloogi «Endel Kõks. Vapruse, vabaduse ja rõõmuga!».

300-leheküljelises Tiiu Talvistu toimetatud kataloogis on enam kui 800 reproduktsiooni ja eluloolist fotot. Artiklite autoriteks on Reet Pulk-Piat­kowska, Tõnis Tatar, Reet Mark, Ene Asu-Õunas ja Tiiu Talvistu.

Trükivärskes väljaandes kõrvutatakse rahvusvahelise mehe kunstnik Kõksi loomingut kunagise «Tartu kolmiku» kahe kodumaale jäänud liikme Elmar Kitse ja Lepo Mikko omaga.

Esimest korda tutvustatakse Kõksi ka kunsti ja kultuuri teemadel sageli sõna võtva kirjamehena, väliseesti ajakirjanduse aktiivse kaastöölisena ning arhivaarina, pagulaseesti kunsti ajaloo materjalide visa talletajana.

Probleemidest pagulaskunsti maailmas ja kunstniku elus annavad ettekujutuse väljavõtted Endel Kõksi kirjavahetusest graafikust, luuletajast ja publitsistist sõbra Arno Vihalemmaga.

Kataloogis on taasavaldatud ka Kõksi essee «Kilde Tartu profiilist», mis annab elava ülevaate linna värvikast kultuurielust vahetult enne suuri ajaloolisi muutusi 1940. aastatel.

Kunstimuuseumi teadussekretäri Reet Pulk-Piatkowska teatel pidas Kõks kunstnike monograafiate puhul kõige tähtsamaks «igasuguseid nimestikke, mis on ju selge informatsioon ja annab tööle baasväärtuse».

Lugupidamise märgiks on trükivärskesse kataloogi lisatud Kõksi teoste ja näituste nimestikud ja bibliograafia.

Näitust «Endel Kõks. Vapruse, vabaduse ja rõõmuga!» saab Tartu kunstimuuseumis vaadata veel vaid 24. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles