Maailmafilm toob maailma ekraanile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali koordineerija Siim Angerpikk (paremalt) ja filmile «Hiite lummus» järgneva vestluse moderaator Jüri Metssalu leppisid eile päeval kokku, kuidas tegutseda õhtusel esilinastusel.
Festivali koordineerija Siim Angerpikk (paremalt) ja filmile «Hiite lummus» järgneva vestluse moderaator Jüri Metssalu leppisid eile päeval kokku, kuidas tegutseda õhtusel esilinastusel. Foto: Margus Ansu

Eile tuli festivali Maailmafilm kavas vaatajate ette Rein Marani 60-minutiline film «Hiite lummus». Viimased selle festivali ainukese esilinastuse korraldamise ük­sikasjad selgusid ennelõunal.

Nagu eelmise üheksa Maailmafilmi puhul, on see festival nüüdki toonud Tartu saalidesse ja ETV 2 vahendusel televaatajate ette tõsielujäädvustusi mitmelt poolt maailmast.

Festivali koordineerija Siim Angerpikk ütles ilma paberitest või arvutist kontrollimata, et Tartus saab vaadata üle 60 filmi. Osa neist linastub eriprogrammides, millest «Mälu ja trauma» algas juba esmaspäeval Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas ja jätkus sealsamas eile.

Elektriteatris

Tartu Elektriteatris, mis tegutseb Uues Teatris botaanikaaia peavärava vastas, võis eile vaadata eriprogrammi «Muutuv kultuuripärand» linateoseid.

Ja nagu Maailmafilmil on kombeks, saavad filmihuvilised silmast silma kohtuda ka filmide autoritega. Viimased on kas isiklikult Tartusse sõitnud või suhtlevad publiku ja vestluse juhtijaga virtuaalselt.

Nii näiteks käis vestlus eilse esimese filmi, «Mr Co­perthwaite: elu Maine’i metsades» ameeriklannast autori Anna Grimshaw’ga Skype’i vahendusel. Eilse kava teine film  oli «Õhtu kaunitarid» Elektriteatris, selle Horvaatiast pärit autor Davor Boricile sammus ise saali.

«Hiite lummus»

Eile õhtul esilinastunud filmile «Hiite lummus» järgnenud vestluse juht Jüri Metssalu on ajaloolane ja rahvamuusik, kes töötab Eesti Rahvaluule Arhiivi kohapärimuse töörühma projektijuhina. Ta oli festivalile mõeldes saanud uudisteose juba enne läbi vaadata.

«Film kõneleb Eesti looduslikest pühapaikadest,» ütles Metssalu. «Rein Maran annab palju ruumi neile paikadele endile ekraanil avaneda koos loodushäälte ja pildiga. Õrnalt ja väga hästi toetab Pärt Uusbergi helikujundus. Filmis on ka intervjuusid kohalike elanike või siis ekspert Heiki Valguga.»

Metssalu ütles, et talle endale meeldib «Hiite lummus» väga. Eriti seepärast, et ta on pühapaikasid uurinud aastaid.

Kümnenda Maailmafilmi viimased seansid on laupäeval Elektriteatris.

Eri- ja põhiprogramm

• Festival Maailmafilm toob Pille Runneli juhtimisel vaatajate ette dokumentaalfilme, mis on jäädvustanud elu maailma paljudes paikades.

• Tänavusel festivalil linastub üle 60 filmi.

• Põhiprogrammi kõrval on osa filme koondatud eriprogrammidesse «Mälu ja trauma» ning «Muutuv kultuuripärand».

• Eriprogramm festivali sõprade ja vabatahtlike valitud filmidest, mida on kuus, algab reedel kell 14 Genialistide klubis (Lai 37 taga).

• Põhiprogrammi filme hakkab alates tänasest näitama Elektriteater (Lai 37).

• Täna kell 10 algab Elektriteatris seanss, kus linastub kolm filmi: «Rohkem kui jäätis – Wong Kwong» (autor Riley Leung, Hongkong), «Nii kaua, kui tahad» (Cecilie Den­kin­ger, Norra) ja «Skollialles» (Haukur Sigurdsson, Norra).

• Põhiprogrammi filme saab vaadata ka neljapäeval, reedel ja laupäeval.

• Viimane film, «Põud» (Everar­do González, Mehhiko), linastub laupäeval kell 20.

• Festivali kavasse kuulub ka muusikat ning pidu Genialistide klubis neljapäeva ja reede hilisõhtul, samuti näitusi.

Allikas: Maailmafilm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles