Enim tudengeid mahub tehnikaalale

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli õppekohad.
Eesti Maaülikooli õppekohad. Foto: Graafika: Kaido Linde

Maaülikool võtab tänavu vastu mõnikümmend tudengit vähem kui mullu, kuid tasuta õppima pääseb varasemast enam soovijaid.

Möödunud aastal võttis maaülikool bakalaureuseõppes nii tasulistele kui ka tasuta kohtadele vastu 721 üliõpilast. Tänavu, mil kõik saavad õppida tasuta, ootab ülikool 690 tudengit.

Maaülikooli õppeosakonna juhataja asetäitja Anne Lüpsik selgitas, et selle, kui palju mingile õppekavale õppima võetakse, määras ära asjaolu, kui paljude tudengite õpetamiseks on ülikoolil jaksu ja auditooriumis ruumi.

«Muidu oleks võinud suuremagi majandusse vastuvõtu arvu kirjutada, kuid seal tudengid lihtsalt ei mahu auditooriumidesse ära,» ütles Lüpsik.

Maastikuarhitektuuri pole

Lisaks tasuliste kohtade kadumisele on õppekavad läbi teinud ka muid muutusi. Mõned õppekavad on liidetud ning mõnel, kus varem sai õppida vaid tasu eest, on nüüd õpe tasuta. Näiteks loodusturismi erialal on nüüd 25 tasuta kohta.

Üks maaülikooli populaarsemaid erialasid on maastikuarhitektuur. Sinna oli 2011. aastal üle üheksa avalduse ühele kohale. Riigieelarvelisi kohti oli toona 18.

Tänavu aga maastikuarhitektuuri õppekavale sisse astuda ei saa, sest nüüd kannab see nimetust keskkonnaplaneerimine ja maastikukujundus.

Anne Lüpsiku kinnitusel koondab õppekava ühte varasema maastikuarhitektuuri ja keskkonnakaitse eriala.

Kõige enam kohti on tehnika ja tehnoloogia erialal – 100, lisaks veel 20 tasuta kaugõppe kohta neile, kes spetsialiseeruvad energiakasutusele.

Peamise põhjusena, miks just sellel erialal on nii palju kohti, tõi Anne Lüpsik välja suure nõudluse tehnikainimeste järele.

Töö Eesti riigile

«Keegi ei tea, kas neid nii palju ka tuleb,» nentis ta.

Maaülikool reklaamib seda kui eriala, millel on parimad laborid ning mille tudengid leiavad töökoha juba enne lõpetamist.

Tehnika ja tehnoloogia eriala lõpetanud võivad asuda tööle näiteks energiainseneridena, töötervishoiu alal või hoopis põllumajandustehnika ja -tootmise spetsialistidena – vastavalt sellele, millele tudengina otsustatakse spetsialiseeruda.

Küll aga ei soovita Anne Lüpsik valida eriala pelgalt selle järgi, kus on kohti kõige rohkem. Enne tasub kooli kodulehelt uurida, mida üks või teine eriala endast kujutab ning millisel töökohal võimaldab töötada. «Valige, mida tahate Eesti riigi heaks tulevikus teha,» andis Lüpsik sisseastujaile juhtnööri.

Maaülikooli sisseastumisinfo

• 22. juunist 5. juulini saab avaldust esitada sisseastumise infosüsteemi SAIS kaudu, paberkandjal saab dokumente esitada 25. juunist 5. juulini.

• Joonistamise ja kompositsiooni eksamit ning erialatesti saab teha 25. juunist 5. juulini.

• Vastuvõetute nimekirjad avalikustatakse 10. juulil.

• Õpingud algavad 2. septembril.

• Täpsema vastuvõtuinfo kõigi õppeastmete kohta leiab aadressilt www.emu.ee/sisseastujale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles