Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Häbematud tassivad talgutööd kokku

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tiheda liiklusega Ihaste põigu äärde on hiljuti ära visatud külmik ja pea külmikutäis olmeprügi.
Tiheda liiklusega Ihaste põigu äärde on hiljuti ära visatud külmik ja pea külmikutäis olmeprügi. Foto: Kristjan Teedema

Kus on, sinna tuleb: Ihaste põigu ja Lammi tee lähedale puistas keegi kurivaim kõigepealt laiali olmerämpsu ning ei läinudki kaua, kui sinna saabus ka oma elu ära elanud külmik. Kole vaatepilt ei kao sealt veel niipea.

Vana-Ihastesse viiva Ihaste põigu äärde tekkinud rämpsust andis Tartu kodulehel rubriigis «Ametnik vastab» märku Kaire Kollom-Vahtra. «Iga päev tuuakse sinna prügi juurde,» kirjutas ta ja lisas, et sama tee äärde kraavidesse on  visatud palju tarbetuks muutunud kraami. Nähtud on teleritki.

Kirjutajat huvitas, millal paneb linnavalitsus Ihaste põigu äärde prügi mahapanekut keelavad sildid ning kes ja millal sealt rämpsu ära veab.

«Ah et nüüd on siis lausa tee äärde pandud,» ütles Tartu  linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg. «Ihaste põik on üks reostajate põhiobjekt, tavaliselt viskavad nad seal prügi kraavi. Linna heakorratalgute ajal on talgulised seda kohta alati rookinud.»

Ei tule talgulistel seal tööst puudu tänavugi: kahel pool teed kraavides hulpis eilegi mitmes kohas olmeprügi, paarisajaliitrine kilekott remondijäätmetega ja vahtplastitükke. Ehk peaks sinna tõesti prügi mahapanekut keelavad sildid üles panema?

«Prügi mahapanek on igal pool keelatud, me ei jõua selliseid silte igale poole linna panna,» kostis Madis Tammeorg. «Oleme neid silte ka pannud, aga need kaovad üsna kiiresti. Inimesed ju teavad, et sellist asja ei tohi teha. Mis see silt aitaks, ainult väljaminek. Maanteede äärde ei panda ka silte, et ärge ületage kiirust.»

Ta lisas, et külmiku või teleri tee äärde ja kraavi sokutaja on aegunud mõtteviisiga inimene. «Tartus on ju keskkonnajaamad, mis võtavad külmikuid, telereid ja palju muud kraami tasuta vastu, neid ei pea põõsa alla viskama,» selgitas ta. «Aga paraku muutuvad mõttemallid väga aeglaselt.»

Tammeorg lubas tee ääres vedelevast prügist ja külmikust teavitada menetlusosakonda. «Ehk on prügi hulgas mingeid jälgi selle tooja kohta, siis saab teda trahvida,» ütles ta.

Prügi koristavad Vana-Ihaste sissesõidu juurest tasuta ära 22. aprillist 5. maini Tartu kevadisele suurpuhastusele käed külge panevad talgulised. Talguliste kokku roogitud rämpsutonnide äraveo maksavad kinni maksumaksjad.

Tagasi üles