Metec peab plaani taas laieneda

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lepp näitab üht kolmekümnest haiglavankri tüübist, mida Metec toodab.
Toomas Lepp näitab üht kolmekümnest haiglavankri tüübist, mida Metec toodab. Foto: Margus Ansu

Alles veidi üle aasta tagasi juurdeehitise valmis saanud metallitoodete kontsern Metec plaanib Ringtee kompleksile uut laiendust. Äri tõotab tänavu liikuda tõusujoones vaikselt, aga kindlalt.

Eelmisel aastal kasvatas Meteci emafirma Meteci Valduse OÜ käivet ligi 12 protsenti, jõudes 16 miljoni euroni. 2011. aasta 400 000-eurose kasumi järel sai ettevõte mullu ligi miljon eurot kasumit. Meteci juhataja Toomas Lepa sõnul loodab firma sõlmida lähiajal haiglatehnika peale 1,5 miljoni eurose lepingu.

«Meditsiini- ja rehabilitatsioonitoodete osakaal on kasvanud meil märkamatult kõige suuremaks ja ka lähiaastail loodame selles valdkonnas suurimat kasvu,» avaldas Lepp.

Firma taotleb keerukust

Metec valmistas juba kakskümmend aastat tagasi autode lisavarustusena haakekonkse, astmelaudu, mootorikaitsmeid, laternakandureid, põrkeraudu ning jätkab seda joont. Ühtlasi püüab firma tüürida aga järjest keerulisemate toodete poole.

«Tahame teha tooteid, mis pakuksid meie töötajatele suuremat eneseteostust. Ambitsioon on teha järjest intelligentsemat tööd,» rääkis Toomas Lepp.

Kolmkümmend tüüpi haiglavankreid, mis on mõeldud näiteks meditsiiniinstrumentide transpordiks või haiglajäätmete veoks ning mida valmistatakse Metecis Rootsi firmale Getinge juba üle 2000 aastas, on Lepa selgitusel just tooted sellest ooperist.

Keerukamate vankrite külge on pandud umbes 500 mehaanilist, elektroonilist ja pneumaatilist komponenti.

«Eestis tehtavate metalltoodete hulgas on need keerukuse poolest kindlasti ülemises otsas,» märkis Lepp.

Tootmise kiirendamiseks ja optimeerimiseks ostis Metec hiljuti Jaapanist ligi miljoni euro eest laserlõikuri, mis on Eestis ainulaadne, võimaldades lõigata nii leht- kui ka toruterast. Nutikas masin loeb lõikepindade kvaliteedist välja hetke, mil laseri läätsed on liiga kulunud, ja vahetab läätsed ise ära.

Lähikuudel tahab Metec muuta oma Ringtee 6 kinnistu detailplaneeringut, mis lubaks ehitada sisehoovi 700-ruutmeetrise uue halli.

Toomas Lepa sõnul pole Meteci naabreil põhjust karta ebameeldivate mõjude lisandumist, sest muudatusega loobub firma õigusest ehitada tootmishooneid kinnistu põhjaserva, sadakond meetrit elumajadele lähemale.

Tõmblemine sai läbi

«Meil on õnnestunud teha õigeid ärilisi otsuseid ja oleme kõvasti panustanud oma inseneride ja tehnoloogide väljaõppesse,» võttis Toomas Lepp kokku Meteci edu valemi. «Viis aastat rasket tööd on andnud meile noorte, aga juba kaelakandvate inseneride põlvkonna, kelle üle oleme uhked.»

Lepa hinnangul on õnneks möödumas aeg, kui inseneriks õppimine põlati tüütuks, amet ise liiga keeruliseks ja vastutusrikkaks. Ühtlasi pole enam hirmu, et kõik nutikad pead tormaks majaehitustele suuremat ja kergemat raha teenima. Metec oli töötajate ärajooksmisega eriti kimpus 2007. ja 2008. aastal.

«Buumide aeg on justkui läbi saanud. Inimesed on aru saanud, et pole mõtet tõmmelda,» leidis Lepp.

Meteci kontsern

• Meteci kontserni emafirma on Meteci Valduse OÜ, millel on kaks tütarfirmat: Tarmetec ja Metec CNC. Tarmeteci osakuist kuulub Meteci Valdusele 93% ja Metec CNC osakuist 67%.

• 250 töötajaga Tarmetec on valmistarvikute ja -seadmete tootja. 25 töötajaga Metec CNC on keskendunud terasdetailide treimisele ja freesimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles