Linn andis hõivajatele armuaega

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tõnissoni kunagine maja Haava 7,  mille  on hõivanud skvotterid.
Jaan Tõnissoni kunagine maja Haava 7, mille on hõivanud skvotterid. Foto: Sille Annuk / Postimees

Esialgu 15. märtsiks endise riigivanema Jaan Tõnissoni majast lahkuma pidanud skvotterid said Tartu linnavalitsuselt kolm nädalat ajapikendust, et noortel oleks võimalik välja selgitada maja pärijate tegelik seisukoht.

Möödunud reedel noortega kohtunud abilinnapea Raimond Tamme sõnul on tekkinud segadus, milline on majaomanike tegelik tahe.

Ühelt poolt on linnale edastatud mõlema majaomaniku volikirjad, et sellisel kujul hõivamist ei kiideta heaks. Teisalt on ka hõivajad püüdnud majaomanikega ühendust saada ning on saanud ühelt omanikult tagasisidet, et kui nende tegevuse vorm oleks teistsugune, oleks noorte majja jäämine ehk mõeldav.

«Näiteks kui luua sinna sihtasutus, mis tegeleks kultuurilise tegevusega. Linna-valitsus on olnud kogu aeg seisukohal, et kui ebaseaduslik tegevus lõpeb, võiks see olla aktsepteeritav,» ütles Tamm ning andis noortele kuni 5. aprillini aega tuua sellisele omaniku tahtele kirjalikus vormis kinnitus.

Hõivajate esindaja Mari-Liis Leis ütles Tartu Postimehele, et nad on rääkinud võimaliku sihtasutuse loomisest juba teiste Tartu kultuuriühendustega ning neil on suuline kokkulepe maja ühe omaniku, Jaan Tõnissoni Rootsis elava lapselapse Mari-Ann Levin Põldega. Teine pool majast ja krundist kuulub Heldur Tõnissonile, kellega noortel pole õnnestunud veel ühendust saada.

«Nüüd on meil konkreetne inimene, kellega suhelda, ja ma arvan, et me leiame nii talle, linnale kui meile sobiva lahenduse. Oluline on, et isegi siis, kui peame siit lahkuma, ei jääks maja tühjana seisma,» lausus Leis.

Ta märkis, et tegelikult lootsid noored saada linnalt seisukohtade selgitamiseks rohkem aega.

«Oleme natukene pettunud, et see on kõigest kolm nädalat. Aprillis on veel päris külm ja talveperioodil siit välja kolida on üsna kehv. Aga me loodame seda aega väga konstruktiivselt kasutada, et selgitada välja omaniku tahe,» sõnas Leis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles