Vana kaubamaja asemele kerkiv uus keskus ootab rahva arvamust

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana kaubamaja arhitektuurikonkursile saabus kakskümmend kaks tööd. Kaheksaliikmeline žürii, kuhu kuuluvad peale arendajate veel Eesti Arhitektide Liidu, linnavolikogu ja linnavalitsuse esindajad, ehitus- ja liikluseksperdid, hindas töid esimest korda eelmisel reedel ning tunnistas kõik tööd tingimustele vastavaks.
Vana kaubamaja arhitektuurikonkursile saabus kakskümmend kaks tööd. Kaheksaliikmeline žürii, kuhu kuuluvad peale arendajate veel Eesti Arhitektide Liidu, linnavolikogu ja linnavalitsuse esindajad, ehitus- ja liikluseksperdid, hindas töid esimest korda eelmisel reedel ning tunnistas kõik tööd tingimustele vastavaks. Foto: Margus Ansu

Vana kaubamaja asemele ehitatava keskuse arhitektuurikonkursi tööd jõuavad täna õhtul vana hoone vaateakendele ja igal linlasel on võimalik avaldada arvamust parima kavandi väljavalimisel.

Tartu Tarbijate Kooperatiivi juhatuse esimehe Tarmo Pungeri sõnul saabus detsembris välja kuulutatud konkursile ettenähtud tähtajaks ehk 4. märtsiks kakskümmend kaks tööd. Kuigi konkursi tingimusi võeti välja 146 korral, on saabunud tööde hulk Pungeri sõnul hea tulemus.

«Kakskümmend kaks tööd on ikka päris suur saak,» märkis Punger.

Möödunud reedel vaatas saabunud kavandid esimest korda üle konkursi žürii, kuhu kuuluvad peale arendajate veel Eesti Arhitektide Liidu, linnavolikogu ja linnavalitsuse esindajad, samuti ehitus- ja liikluseksperdid.

Pungeri esmamulje järgi on tööde hulgas selliseid, mis on üsna ootuspärased ehk meenutavad välimuselt tüüpilist kasti. On töid, mis on huvitavad, kuid ei jõua ilmselt mitmesugustel põhjustel võidutööde hulka. Ja on ka viis-kuus tööd, mille hulgast selguvad auhinnatavad.

Liiga värsked muljed

«Praegu on veel natukene vara üldhinnangut anda, kuna muljed on liiga värsked. Tahaksin lisamaterjalidega tutvuda ning lisaks hoone välisilmele uurida ka funktsionaalsust ja ehituslikku aspekti. Praeguse seisuga ei oska küll öelda, milline töö on kõige parem,» rääkis Punger pärast žürii esimest koosolekut.

Žüriisse kuuluv linnavolikogu liige Veljo Ipits lausus, et väga silmatorkavaid ja teistest kardinaalselt erinevaid töid ei olnud, kuid olid mõned, mille edasiarendamisel on võimalik saada kõiki osalisi rahuldav tulemus.

Ipitsa sõnul jagunevad tööd laias laastus kaheks. Ühed üritavad hoonet liigendada ja sobitada seda linnaruumi. Teised aga järgivad ühtset suurt ja terviklikku maja kontseptsiooni.

«Ei saa öelda, et tulemus oleks halb, aga ei saa ka öelda, et oleks olnud väga suurepäraseid töid. Oleks oodanud veelgi põnevamaid lahendusi,» märkis Ipits ning rõhutas uue keskuse linnaruumi sobivuse aspekti.

«See peab sobima Tasku ja uue kaubamajaga. Me ei saa teha midagi, mis ei sobi ümbritsevaga,» lausus Ipits.

Linnaarhitekt Tõnis Arjuse sõnul on kavandite hulgas siiski piisavalt valikuvõimalust. «Pooled olid täitsa tasemel ja pooled jäid keskpäraseks. Aga see on üsna hea tulemus,» lausus Arjus. Ta avaldas lootust, et saadetud kavandite hulgast koorub siiski ka kindel võidutöö.

Samas muretses ka linnaarhitekt, kuidas uus hoone sobitub ümbruskonda. «Me tahame, et sinna tekiks mõnus linnaruum, aga praegu on oht, et tekivad kolm suurt koljatit ning sel juhul on see inimvaenulik,» selgitas Arjus.

Rahvas saab sõna

Kõiki arhitektuurikonkursile saadetud töid on kavas näidata alates teisipäeva hommikust vana kaubamaja vaateakendel, et ka linlased saaksid neile hinnangu anda.

Nummerdatud tööde kohta saab arvamust avaldada maja sees hääletuskasti juures või mei­­litsi. Samuti pannakse makettide pildid hääletamiseks üles Tartu Postimehe veebilehele.

«27. märtsiks otsustab žürii, millised kaheksa tööd lähevad teise vooru. Samaks ajaks peaksid olema selgunud rahva lemmikud ja kindlasti püüab žürii arvestada ka rahva arvamusega,» märkis Punger.

Arhitektuurikonkursi võidutöö kuulutatakse välja aprilli alguses ja uue keskuse ehitusega soovitakse alustada juba selle aasta lõpus.

Žürii koosseis

• Tõnis Arjus – linnaarhitekt

• Veljo Ipits – Tartu linnavolikogu arengu- ja planeerimiskomisjoni esimees

• Martin Aunin – EALi delegeeritud arhitekt

• Oliver Alver – EALi delegeeritud arhitekt

• Ülo Takker – OÜ Tartu Projekt juhatuse liige, insener

• Tõnu Sooaru – Tartu Tarbijate Kooperatiivi nõukogu liige

• Kaire Krevalt – Tartu Tarbijate Kooperatiivi juhatuse liige

• Tarmo Punger – Tartu Tarbijate Kooperatiivi juhatuse liige

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles