Kunstnik riskis halva tooniga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Vahtre (60) sättis kultuuriklubis Promenaadiviis paika oma näitusepilte.
Silver Vahtre (60) sättis kultuuriklubis Promenaadiviis paika oma näitusepilte. Foto: Kristjan Teedema

Silver Vahtre tegi pildiraamide kopsimisse haamriga ja suristamisse kruvitsaga vahe sisse. Näituse avamine oli nelja tunni pärast, suurem jagu pilte aga veel seinale panemata. Ja ta pidas reporterile monoloogi.

Disainer, graafik ja teatrikunstnik Silver Vahtre alustas oma veerandtunnist sõnavõttu ümmarguse sünnipäeva teemal, sest samal päeval sai ta 60-aastaseks.

Praegusel ajal peetakse tema teada väga halvaks tooniks, kui kunstnik teeb oma juubeliks näituse.

Juubel ja näitus

«Nõukaajal pühitsesid rahvakunstnikud 50, 60 ja 70 aasta juubelit Estonia laval ja kunstnikel olid suured personaalnäitused,» rääkis ta. «Nüüd on pööratud plaat nii ümber, et mine sa ütlema, kui tahad teha juubelinäitust ... See ei kõlba kohe mitte!»

Kuid kohemaid viis ta jutu Platonile, kes kirjutab, et riiki valitsema saab hakata alles 50-aastaselt, ja kes kirjeldab eri vanuseid kui väärika elu kindlaid staadiume.

«Ümmargune sünnipäev on distsiplineeriv,» lisas Vahtre. «Mina näiteks soovin praegu küsida endalt, mida ma olen teinud viimased 40 aastat – pärast oma esimesi näitusepilte. Näituse vorm on nagu arutelu.»

Visuaalse kujundi loomine on tema arvates mõttetu, kui kunstnik ei mõtle, et seda on vaja ka kellelegi muule peale tema enda.

Seepärast vaatas Vahtre oma loomingu üle, leidis mõndagi ka endale üllatavat ja koostas näituse «Lahtiveeretamine».

Kunstiajaloolase tulek

Kohati semiootilistesse sügavustesse kandunud monoloogi katkestas kunstiajaloolase Enriko Talvistu saabumine. Ta tuli appi pilte seinale riputama.

Näituse avamine muudkui lähenes. Mehed ilmutasid kärsituse märki. Siiski leidis Tal­vistu mahti reporterile ütelda mõne lause Vahtre loomingu eripära kohta.

«Kujundustöö meie kaasaja trükimeedia jaoks algas pihta sellest, mida Silver Vahtre tegi juba 1970. aastatel. Tõsi, toona käsitsi ja kääridega,» ütles Talvistu. «Et motiivid on liikuvad ja et nad on kasutatavad erinevatel aegadel ja erinevates kohtades, on aluseks sellele, mida tänapäeval tehakse arvutiga. Ta oli toona oma ajast ees.»

Redel läks seina äärde, trell hakkas taas surisema.


Aknast tagaruumini

• Kultuuriklubis Promenaadiviis (Ülikooli 1) saab vaadata Silver Vahtre graafikanäitust «Lahtiveeretamine».

• Väljapanek algab tänavaäärsest vitriinaknast ja lõpeb klubi tagaruumis.

• Näitust pääsevad 17. aprillini vaatama ka need, kes klubisse ei kuulu, selleks tuleb ukse kõrval vajutada kellanuppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles