Järgmisel sügisel alustab Tartus spordiakadeemia

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ülikooli spordiklubi kergejõustikuhallis tõkkejooksu harjutanud Luunja keskkooli neljanda klassi õpilane Rasmus Muuli ning Kõrveküla põhikoolis õppiv Laura Pihlik arvasid mõlemad, et loodav spordiakadeemia võiks tulevikus huvi pakkuda neilegi.
Eile ülikooli spordiklubi kergejõustikuhallis tõkkejooksu harjutanud Luunja keskkooli neljanda klassi õpilane Rasmus Muuli ning Kõrveküla põhikoolis õppiv Laura Pihlik arvasid mõlemad, et loodav spordiakadeemia võiks tulevikus huvi pakkuda neilegi. Foto: Margus Ansu

Eesti Olümpiakomitee, Tartu linn, TÜ akadeemiline spordiklubi ning korvpalli-, kergejõustiku- ja sulgpalliliit allkirjastasid veebruari lõpus ühiste kavatsuste protokolli, mille järgi alustab järgmise aasta sügisel tegevust Tartu spordiakadeemia.

«Kui tahame saada head tulemust, peame looma selleks tingimused,» põhjendas spordiakadeemia loomist Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli. Spordikooli ideest on Tartus räägitud varemgi ning piirkondlike keskuste arendamine oli ka üks Seli valimisprogrammi punktidest.  

Spordiakadeemia eesmärk on tagada õppursportlastele tasakaal hariduse omandamise ning tipptasemel treening- ja võistlustegevuse vahel. Akadeemia vastuvõtutingimused töötavad välja spordialaliidud, kuid Seli sõnul kehtib seal andekuse printsiip. «Tähtis on, et tekiks konkurents, esmase selektsiooni teevad treenerid,» lausus Seli.

Tasuta elamine ja toit

Tartusse loodav spordiakadeemia erineks Tallinnas asuvast Audentese spordikoolist selle poolest, et see ei oleks seotud ühe kindla kooliga, vaid noored võivad õppida ükskõik millises Tartu koolis. Küll aga pakuks akadeemia noortele tasuta elamisvõimalust ning kolm korda päevas süüa.

Noorte majutamiseks on välja pakutud ülikooli ühiselamuid ja hiljuti Tamme staadionil avatud majutushoone. «Arvan, et viiekümne koha loomine pole alustuseks probleem,» sõnas olümpiakomitee president.

Uudne on seegi, et akadeemia pakutavad tingimused jääksid noortele alles ka kõrgkooli astudes. «Pärast gümnaasiumi lõpetamist saavad noored valida kuue Tartu kõrgkooli vahel, lennuakadeemiani välja. Kui sinust ei tule ka tugevat sportlast, oled vähemalt saanud hea hariduse ning oled ikkagi terve ja tugev ühiskonna- liige,» selgitas Seli.

Spordiakadeemia valmimine puudutaks otseselt ka Tartu gümnaasiumide õppekorraldust. Seli sõnul võiks koolides olla esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti aeg, kui kõik õpilased käivad huvirühmades. «Kes teeb sporti, kes käib muusikakoolis või huviringis,» sõnas Seli, uue asutuse käimalükkamise koordineerija.

Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et tutvustab täna spordiakadeemia ideed koolide direktoritele. «Kui meie koolivõrk on ära korrastatud, võiks koolidel tõesti olla ühised ajad valikaineteks. Õpilased saaksid käia mitte ainult oma kooli tundides, vaid ka ülikooli laborites, kunstikõrgkoolis või spordisaalides,» tõi Teppan näiteid.

Samas ei julgenud Teppan väita, et ühine valikainete aeg sobiks kõigile Tartu koolidele. «See on sportlaste unistus, aga me ei saa kõikjal hommikusi aegu kinni panna. Hommik on mõeldud ikkagi tõsiste ainete õppimiseks. Aga koostööd tuleb teha ja kui saame esimesel aastal kasvõi ühe ühise aja, on võimalik edasi minna,» rääkis Teppan.

Loodetakse riigilt toetust

Soomest üle võetud mudel koondaks Teppani sõnul andekad noorsportlased ühe virtuaalse katuse alla. Statistika järgi tuleb Tartu gümnaasiumidesse õppima mujalt 120 last aastas, kuid akadeemiasse võivad pürgida ka Tartu noored. Akadeemiale loodetakse saada haridus- ja teadusministeeriumi rahastust. Oma panuse annaksid ka teised osalised.

Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi juhatuse liige Harry Lemberg ütles, et on spordiakadeemia käimalükkamisest väga huvitatud.

«Tartusse tuleb igal aastal nii gümnaasiumidesse kui ülikooli õppima palju spordis andekaid noori, aga me ei suuda oma vahenditest tagada neile kõigile häid tingimusi,» märkis Lemberg, kelle sõnul peaksidki probleemile mõtlema nii linn, alaliidud kui ka koolid koos.

Koostööprotokollile alla kirjutanud korvpalli-, kergejõustiku- ja sulgpalliliit on Seli sõnul vaid algatusrühm ning tulevikus võiks koostööd teha veel paljude alaliitudega. «EOK poolt ma kindlasti laiendaks seda. Kõigepealt on aga tähtis, et tekiks usaldus ja konkurents ning et Tartusse tahetakse tulla,» märkis Seli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles