Kohus lubab sundüürniku tänavale tõsta

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil sundüürnik Elle Tobreluts.
Pildil sundüürnik Elle Tobreluts. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval rahuldas Tartu maakohus linnavalitsuse hagi sundüürnik Elle Tobrelutsu väljatõstmiseks sotsiaalkorterist, sest naine pole 2009. aastast üürilepingut pikendanud.

Otsuse alusel mõisteti Rahu 8 sotsiaalmajas asuv ühetoaline korter Tobrelutsu ebaseaduslikust valdusest linna valdusesse. Juhul kui Tobreluts keeldub vabatahtlikult välja kolimast, tõstetakse ta välja teist eluruumi vastu andmata.

Otsus valmistas pettumuse

Tobreluts ei varja, et kohtu selline otsus pani teda nördima. Nimelt on 1998. aastast Rahu tänava sotsiaalmajas elav naine soovinud linnalt juba aastaid korterit, mida oleks võimalik erastada.

Linna eluasemekomisjon ka rahuldas Tobrelutsu soovi 16. märtsil 2001. Ent korterit pole naisele antud siiani, kuna linnavalitsus asus seisukohale, et toonane otsus tühistati ühe teise õigusaktiga. Praeguseks on aga erastamisprotsess lõppenud.

Tobrelutsu sõnul lubas linnavalitsus toona sundüürnikele kortereid, mis vabanesid Vene sõjaväelaste lahkumise järel. Abivajajateni need aga tema sõnul ei jõudnud ning Vene sõjaväelaste korterite edasist saatust soovitab ta ajakirjandusel põhjalikumalt uurida.

Kohus tuvastas, et linn on teinud Tobrelutsule ettepanekuid eluruumi vahetamiseks. Samuti on teda korduvalt kutsutud praegu kasutuses sotsiaaleluruumi üürilepingut pikendama. Kumbagi ettepanekut pole sundüürnik vastu võtnud.

Nii asuski õigusemõistja seisukohale, et kui Tobreluts oleks soovinud praeguses korteris edasi elada, tulnuks tal 2009. aastal lõppenud üürilepingut pikendada. Tähtajalise üürilepingu lõppemisel peaks ta aga eluruumi vabastama.

Seaduse järgi kuulub üürileping kasutuslepingute hulka ning ei kohusta üürileandjat eluruumi erastama. Tobrelutsu suhtes toime pandud võimalikke eluruumi erastamisega seotud seadusrikkumisi soovitab maakohus arutada aga hoopis halduskohtus.

Sundüürnik otsib abi

End kohtus ise esindanud Tobreluts soovib protsessiga edasi minna. Esmaspäevast kohtuotsust saab ta vaidlustada 30 päeva jooksul. «Mul on nüüd vaja nõuandjaid,» viitas ta vajadusele otsida juriidilist abi.

Samal ajal kui Tobreluts otsib võimalusi end linna vastu õiguslikult paremini kaitsta, valmistub kohus arutama juba järgmist linna hagi samas majas elavate sundüürnike vastu, kes samuti keeldusid sotsiaaleluruumi üürilepingut pikendamast. Istung on plaanis pidada 26. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles