Suure töö algatavad suured masinad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi hoone ehituse algus märtsis 2013.
ERMi hoone ehituse algus märtsis 2013. Foto: Kristjan Teedema

Tartus ärkas eile hommikul varem või hiljem ligi 98 250 inimest ja tööpäeva alguses kell kaheksa hommikul oli 18 kraadi külma. Sel käredal päikselisel hommikul kell kaheksa algas Raadil Eesti Rahva Muuseumi peahoone ehitamine.

Pärastlõunaks, kella poole neljaks oli kopamees Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehitamiseks vajaliku suure liivahunniku kuhjanud jälle tükk maad kõrgemaks.

«Ehitaja Fund Ehitus on siin juba nädala teinud ettevalmistustöid,» selgitas Riigi Kinnisvara ASi ERMi projektidirektor Peeter Mauer. «Ehituse ametlik alguspäev on 11. märts, sellest hakkame rehkendama tähtaegu.»

Esimest tööpäeva tuli vaatama ka ERMi direktor Tõnis Lukas. «Siin on peahoone peasissekäik,» teatas ta rõõmsalt hiiglasliku liivahunniku ees.

«Nüüd olete juba hoones sees,» tutvustas lagedal platsil jalutanud huvilistele järgmist kohta ERMi peahoone ehitamise peatöövõtja OÜ Fund Ehitus objektijuht Herlet Kivima. «See punane vai seal on hoone üks nurk ja see teine punane vai seal kaugel on hoone teine nurk.»

Esimestest tähtaegadest rääkides märkis ta, et eile vedasid paar-kolm suurt veokit objektile liiva, mille kopamees kokku kuhjas. Samal ajal piirasid abitöölised objekti piirdeaiaga. Täna jõuavad kohale soojakud.

«Nädala pärast on siin tööl juba kolm-neli koppa ja hulk suuri veokeid,» märkis Herlet Kivima. «Siis algab pinnase äravedu, et saaksime hakata vaiasüvendeid kaevama. Selliste suurte tööde otsa teevadki lahti suured masinad. Töömehed tulevad veidi hiljem.»

Kauaoodatud hoone piduliku nurgakivipaneku päeva eile kokku ei lepitud. Kõneks tuli aga see, et sarikapidu tuleb 2014. aasta kevadel või suve alguses.

Tõnis Lukas mõõtis aga silmaga juba välja suure platsi, kus mahub seisma hoone lindilõikamispeole saabuv rahvas.

Ligi 70 meetrit laia ning oma 300 meetrit pika ERMi peahoone rajamiseks ja sisustamiseks kulub praeguste arvestuste järgi 63,1 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Suure töö ajakava

• OÜ Fund Ehitus alustas eile ametlikult Raadil ERMi peahoone (pildil) ehitamist. Esimene ehituskoosolek on homme.

• Kuue kuu pärast ehk 11. septembril peab valmis olema enda alla ligi 22 000 m2 võtva hoone vundament.

• 19–20 kuu pärast ehk 2014. a oktoobris-novembris on valmis maja karp. See tähendab, et ERMi tulevasel peahoonel on siis seinad püsti, katus peal ning aknad-uksed ees. Algavad siseviimistlustööd.

• 33 kuu pärast ehk 2015. a detsembris annavad ehitajad ERMile uhiuue peahoone üle. Hoone ümber on siis korralikud teed ja parklad ning ka haljastustöö on tehtud. Hoones algab 33 854 m2 sisustamine. Näituste ala võtab enda alla 6300, avalik ala 6400, restoran-kohvik 1000, muuseumi pood 300, bürooruumid 1400, laborid ja tööruumid 2100, hoidlad 7500 ja tehnilised ruumid 7580 m².

• Kui kõik läheb kava järgi, siis avatakse hoone külastajatele 2016. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles