Miks eraldas linn Tamme kooli juurdeehituse eskiisiks raha?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnavalitsus eraldas eile reservfondist 3950 eurot Tamme gümnaasiumi juurdeehitise eskiisprojekti koostamisega seotud kulude katmiseks. Juurdeehitist kavandatakse viie paralleelklassiga põhikooli vajadustest lähtuvalt. Tartu koolivõrgu ümberkorraldamiseks soovitusi andev komisjon on pidanud aga õigeks kolme paralleelklassiga põhikoole. Miks linn teeb kulutusi suurema põhikooli loomiseks?

Tiia Teppan
Tartu abilinnapea:

Eks igasugused kujundamised ja plaanid on reaalsusega käsikäes. Koolivõrgukomisjon ütles meile, et nad tegid ideaalmudeli, millele tugineda. Linnavalitsus teeb oludest ja igapäevaelust lähtudes vajalikke korrektiive.

Tamme gümnaasiumi laiendamise soov ja ka eskiis on tulnud päris palju aastaid tagasi kooli poolt: et oleks vaja teatud ruume, mis on olulised just põhikoolile. Nüüd on juttu olnud kooli direktoriga ja kooli õpetajad koostavad lähteülesannet, mida ja millisena oleks vaja, et Tamme põhikool oleks tulevikus ideaalne kool.

Millal võiks selle laienduse rajamine päevakorrale jõuda?

Sellel aastal, kui realiseerub meie ideaalne võimekus koos riigi panusega.

Kui saame Nooruse 9 koolimaja renoveerimiseks raha ja ka omapoolse kaasrahastamise vajadus väheneb, on meil järgmisel aastal võimekust investeerida koolihoonete renoveerimisse ja hädavajalike laienduste tegemisse. See aga sõltub sellest, milliseid ruume ja tulevikku kool ise näeb.

Eelmisel nädalal koolidirektor palus, et linn hakkaks mõtlema vana maja laienduse eskiisile.

Miks ei ole hea ehitada hoopis uut põhikoolihoonet teisele poole raudteed jäävasse linna piirkonda, see vajadus on ammu Tartu linna arengudokumentidesse kirja pandud?

Jah, vajadus võib olla, aga see pole nii hädavajalik. Praegu peame vaatama põhikoolile hoonet Raadi piirkonda, kus üldse pole põhikooli.

Tamme kooli laiendamine oleks selle piirkonna võimalusi laiendav projekt, sest on ka Veeriku kool, Forseliuse kool, on kunstigümnaasium.

Kõige suurem põhikoolikohtade probleem on Raadi linnaosas. See on esimene uue koolihoone rajamise koht.

Kas koht on välja valitud?

Ei ole välja valitud. Olen korduvalt öelnud ja oleme seda haridusosakonnas arutanud, et Kroonuaia kooli maja on ette nähtud neljasajale lapsele, aga koolis on õppimas 130 õpilast. Selle kooli põhikooliks tegemine on esmane realiteet.

Peame alati silma vaatama tõsiasjale, kui palju linn on suuteline investeerima koolimajadesse. Meie koolimajad ootavad ka pikisilmi remonti ja ajakohastamist. Me ei saa vanade koolide unarusse jätmist endale lubada, õpikeskkonda tuleb ajakohastada kõikides gümnaasiumides.

Järjekorras ootavad Raatuse gümnaasium, kunstigümnaasium, Annelinna gümnaasium. Vajadused on välja selgitatud.

Oleks väga ebaviisakas jätta need lubadused täitmata ja hakata rajama uusi koole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles