Noorte disainitud toolid kannatavad istuda küll

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste hulgas proovis näituse avamisel toolide mugavust etnoloog ja 
luuletaja Kalju Konsin.
Teiste hulgas proovis näituse avamisel toolide mugavust etnoloog ja luuletaja Kalju Konsin. Foto: Kristjan Teedema

Jalutamisest väsinud linlane võib Nooruse galeriisse sisse astuda ja suu peale löömist kartmata küsida galeristilt, kus on nood kaheksa kuulsat tooli, mille mugavust võib proovida omaenda tagumiku ja seljaga.

Näituse «Õppereis» tagumise otsaseina juures on kaheksa toolilaadset mööblitükki. Need ühtekokku on Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiili- ja mööbliosakonna kolmanda ja neljanda kursuse tudengite koostööprojekt «8:TOOL».

Komplekt saabus Tartusse tagasi Stockholmi mööblimessi noortele disaineritele ja disainikoolidele eraldatud alalt Greenhouse´i paviljonis. Rootsi pealinnas oli neid võimalik vaadata 5.–9. veebruarini.

Tartu tekstiili- ja mööbliosakond on Greenhouse´i paviljonis professor Aet Ollisaare sõnul esinenud juba neljal korral.

«Stockholmi messil on oma tooteid esitlemas käinud igal aastal ligi 20 tekstiili- ja mööbliosakonna tudengit,» lisas ta. «Nii saadakse hindamatuid kogemusi ning tekib võrdlus rahvusvaheliste disainikoolide ja noorte disaineritega.»

Projektis «8:TOOL» kasutasid tudengid digitaalsetel žakaartelgedel kootud kangalahendusi. See pälvis mööblimessil tähelepanu, tuli ka kutse osaleda septembris Londoni disainifestivali üritusel Tent London.

Praegu saab neid kaheksat tooli proovida näitusel Nooruse galeriis. Väljapanekus on palju muudki, mida aga näitusekülastajad ei tohi oma ihuliikmetega katsuda.

Oleks ka päris ettearvamatute tagajärgedega, kui kunstihuvilised tooksid kaasa isikliku kanamuna, et järele proovida, kuidas toimib Jaanus Paaveri tammest disainitud köögiriist munakollase eraldamiseks munavalgest.

Peale selle saab vaadata tudengite disainitud kingi, taburette, vaipu, patju, lõikelauda, riidepuud, piimakotihoidjat, sokkide ja kinnaste kuivatusresti, käekotti, nagi ja muudki.

Tegijad ja juhendajad

• Näitust «Õppereis» saab galeriis Noorus (Riia 11) vaadata 23. märtsini.

• Näitusetööde autorid on Birgit Uibo, Eva-Liisa Kubinyi, Helen Teigar, Hannes Kivits, Hertta Võido, Ilona Ait, Jaanus Paaver, Kadri Nutt, Kairi Lentsius, Kaisi Rosin, Kersti Teenu, Kristjan Allik, Leelo Moor, Liis Saare, Liis Somelar, Maarja Leola, Mari Kõrgesaar,

Maria Kukk, Mihkel Mölder, Rainer Kle­­ment, Maria Kuusik, Reela Nigul, Riin Kivisild, Sarah Kopli ja Therese Sild.

• Neid on juhendanud Aet Ollisaar, Jaak Roosi, Katrin Trumm, Monika Järg, Riho Tiivel, Veinika Västrik ja Vello Laanemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles