Valmisreisi ostu trips-traps-trull

, tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja, tarbijakaitseamet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna Turetski.
Hanna Turetski. Foto: PP

Pea iga päev potsatab postkasti mõni ahvatlev reisipakkumine, milles lubatakse soodsalt imeilusat puhkust eksootilises kohas.

Kui raha pole, pakutakse ikkagi võimalust minna reisile kohe, kuid tasuda hiljem, näiteks järelmaksuga. Tagasihoidlikult viitab reisifirma seejuures, et ainuke takistus võib olla vaid sinu enda otsustusvõimetus, kuna iga viivitatud minut vähendab heade pakkumiste hulka.

Nii jääbki mulje, et tuleks tegutseda kiiresti, tegelikkus on aga midagi muud. Täpselt samal ajal samasse sihtkohta on pakkumisi isegi väikeses Eestis rohkem kui üks – tähtis on valida reisifirma, kes hooliks ka kliendist, mitte vaid rahast.

Kuidas reisi valida?

Vaata kriitiliselt pakkumist, ka seda, kas reisikorraldaja on välja toodud ja kas on viide lepingutingimustele. Uuri, millist teavet leiab foorumitest, milline kogemus on sõpradel-tuttavatel – just sellisel detektiivitööl võib olla määrav tähtsus.

Tähtis on rahulikult tegutseda ja jälgida, kas reisiettevõtte esindaja annab teavet viisa- ja passinõuete kohta ja kas kaugematesse paikadesse reisimise huvi korral tuleb tal meelde mainida ka näiteks vajalikke vaktsineerimisi, mis võivad olla lausa elutähtsad. Tüütu? Jah, aga kui ei tea, et pärast reisi peab pass kehtima veel teatud arvu kuid, ja see tekitab probleeme, siis tagantjärele tarkusega pole midagi peale hakata.

Poole tunniga saab Eesti passita inimene soetada 1500 eurot maksva reisi Indiasse, ilma et talle oleks reegleid selgitatud. See on reaalsus ja selliseid näiteid pole paraku vähe.

Säilita maksetõend

Keerame veel vinti juurde: maksa sularahas ja ära küsi ka makset tõendavat dokumenti, kuna selle paberilipakaga pole ju niikuinii midagi teha.

Ent on olnud palju selliseid juhtumeid, kui reisifirmal on ootamatult raha otsa saanud, reisid on tühistatud ning ainuke lootus raha tagasi saada on reisifirma tagatisest. Kui aga makset tõendavat dokumenti ei ole, oled oma rahast lõplikult ilma.

Hetkel, kui peaks ilmnema, et kauaoodatud reisile ei pääsegi, ehkki klienditeenindaja püstitas valmisreisi müües kiirusrekordi, keeraksid paljud aja tagasi loo algusse, alustaksid taustauuringuga ja lõpetaksid tšekiga taskus.

Lisateave http://www.tarbijakaitseamet.ee/reisimine/.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles