Tubina looming väärib paremat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vardo Rumessen veendus eile Eduard Tubina monumendi juures, et selle heliinstallatsioon on taas töökorras.
Vardo Rumessen veendus eile Eduard Tubina monumendi juures, et selle heliinstallatsioon on taas töökorras. Foto: Margus Ansu

Rahvusvahelise Eduard Tubina Ühingu korraldatud mälestusõhtu eile Vanemuises andis ühingu esimehelt Vardo Rumessenilt põhjust küsida, mida uut on selles suunas tulemas. Juttu oli ka Tobiase bareljeefist.

Rumesseni tõi Tartusse DVD «Eduard Tubina elu» esitlemine. See võtab ülemaailmse kuulsusega helilooja ja kunagise Vanemuise dirigendi tegevuse kokku kahes osas – üks kajastab aastaid Eestis ja teine elu pagulasena Rootsis.

«Mul on väga hea meel, et Tubina monument sai tema sajandal sünniaastapäeval püstitatud just Vanemuise teatri ette,» ütles ühingu esimees.

Tubina ühing tegutseb

Nii dokumentaalse videoteose, mille üllitas Liivi muuseum Alatskivil, monumendi püstitamise ja mitmete raamatute kui ka muude Tubinaga seotud ettevõtmiste taga on Vardo Rumessen.

Just tema algatusel moodustati aastal 2000 Tartus ühing, mille eesmärgiks sai Tubina loomingu propageerimine, sealhulgas festivalide korraldamine ja kogutud teoste väljaandmine 33 köites.

Köidetest on peagi ilmumas kümnes. Pärast viimast rahvusvahelist Tubina festivali, kui kultuuriministeeriumiga oli järgmine festival juba kokku lepitud, otsustas Rumesseni meenutust mööda kaks kuud enne uut festivali aastal 2006 tollane minister Raivo Palmaru selle ära jätta ja loobuda rahastamisest.

«Praegu on olukord masendavalt sarnane,» ütles Rumes­­sen. «Me ei oska hinnata oma tõelisi kultuurilisi väärtusi ja rahuldume kultuuritarbimises eelkõige kergekaaluliste üritustega.»

Teine suur tagasilöök Tubina loomingu propageerimisel tabas ühingu esimeest siis, kui Tubina juubelialbumi avaldamine tõi kaasa Rumessenile kuuluvate autoriõiguste rikkumisi. Järgnes kannatusterohke kohtutee, mis kestis kolm aastat ja üheksa kuud ning tõi Rumessenile võidu.

Selle nädala lõpul ilmub raamat «Tubin ja meie aeg», mis annab kohtuprotsessist ülevaate ja näitab Rumesseni sõnul katastrofaalset suhtumist meie kultuuri olulistesse küsimustesse.

Tubina ühingu esimehel jätkub kõige muu kõrval jõudu ühinguväliseks kultuuritööks. Nii näiteks on kevadel tema osalusel Tartu südalinnas teoks saamas idee helilooja Rudolf Tobiase suurteose, maailmas suure tunnustuse saanud «Joonase lähetamine» kirjutamist tähistav bareljeef.

29. mail möödub 140 aastat Tobiase sünnist ja 29. oktoobril 95 aastat tema surmast. «Ma olen teinud Eesti Kontserdile ja kultuuriministeeriumile ettepaneku korraldada sü-gisel kontsert, kus kanda ette Tobiase seni veel plaadistamata suurteoseid,» ütles Rumes­­sen.

Bareljeef ja monument

Tartu kultuuriloolase Agu Kulli sõnul saab bareljeefi panna praegu linnavalitsuse hallatava hoone kinnimüüritud aknale. Tobiase selles majas elamise kohta on tal ka perekondlik pärimus. Ühtlasi avaldas Kull lootust, et peagi saab Tubina skulptuur linnavalitsuse ja Vanemuise koostöös parema valgustuse.

Seesama heliinstallatsiooniga monument Vanemuise suure maja ees oli ilma helitaustata kaheksa kuud. Põntsu panid süsteemile eelmisel kevadel veekahjustused.

Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne andmeil sai heliinstallatsioon taas töökorda jaanuari lõpus.

«Joonase lähetamine»

• Helilooja Rudolf Tobias elas Tartus aastail 1904–1908.

• Ta alustas südalinnas Küüni 3 oma suurteose «Joonase lähetamine» kirjutamist.

• 29. mail on kavas avada selle meenutamiseks Küüni 3 seinal skulptor Aime Kuulbuschi bareljeef.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles