Tartu Ülikooli endine IT juht vaidlustas vallandamise

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Salu tegi Tartu Ülikoolis IT-tööd 18 aastat, nüüd lõpetas ülikool temaga töösuhte päevapealt.
Andres Salu tegi Tartu Ülikoolis IT-tööd 18 aastat, nüüd lõpetas ülikool temaga töösuhte päevapealt. Foto: Margus Ansu

Jaanuaris päeva pealt vallandatud Tartu Ülikooli IT osakonna juhataja Andres Salu vaidlustas  töövaidluskomisjonis töölepingu ülesütlemise ning taotleb tööle ennistamist.

Avalduses nõuab Salu töövaidluskomisjonis töölepingu ülesütlemise tühiseks tunnistamist, tööle ennistamist ning kuue kuu keskmise töötasu väljamaksmist. Möödunud nädalal esitas ülikool komisjonile vastuse, milles on seisukohal, et Andres Saluga töölepingut lõpetades toimiti õiguspäraselt. Samas on ülikool valmis kõik Salu esitatud nõuded peale tööle ennistamise, rahuldama. Praeguseks on ülikool Salule kuue kuu töötasu hüvitise välja maksnud.

Ülikooli kommunikatsioonitalituse juhataja Illari Lään selgitas, et ülikool nõustub taotluses väidetuga suures osas seepärast, et etteheidetud puuduste tõendamine töövaidluskomisjonis on keerukas, detailirohke ning aeganõudev protsess. «Kestev töövaidlus oleks ka uue juhi värbamisel takistav tegur, mis ei soosi vajalike muudatuste ja arendustega edasiminekut,» vahendas Lään.

«Kuna ma taotlesin tööle ennistamist, siis olen valmis tööle naasma,» rääkis Salu. Samas teab ta, et tööandjal on töölepinguseaduse paragrafi 107 järgi õigus tööle ennistamisest loobuda. Illari Lään kinnitas, et Andres Salu tööle naasmine ei ole reaalne.

«Kuna rektor Kalm andis mulle avaliku soovituse, siis tahaksin teda selle eest tänada,» märkis Salu ning lisas, et ilmselt osaliselt just selle tõttu on Salule tehtud nii mõnigi tööpakkumine. Otsust ühe või teise pakkumise vastuvõtmiseks ta langetanud ei ole.

Illari Lään selgitas, et viimaste aastate jooskul on ülikool tööandja algatusel töösuhte lõpetanud enam kui 20 töötajaga aastas (sh koondamised). Seega pole Lääne kinnitusel selline töölepingu lõpetamine iseenesest tavapäratu samm.

«Tööandjana on Tartu ülikool alati eelistanud lahendada erimeelsusi poolte kokkuleppel ning see on ülikoolil ka üldiselt õnnestunud, arvestades, et ülikoolis lõpeb aastas keskmiselt rohkem kui 1000 töölepingut.» Viimase seitsme aasta jooksul on töösuhte erimeelsustega seonduvalt ülikooli vastu töövaidluskomisjoni või kohtusse pöördunud 12 inimest. Töölepingu lõpetamisega on neist olnud seotud viis – kõik 2006. aastal.

Ülikool kuulutas jaanuari lõpus IT-juhi kohale välja konkursi ning praegu käib sobivaima kandidaadi väljaselgitamine. Töövaidluskomisjoni otsus peaks tehtama 12. märtsil. Kuni puudub töövaidluskomisjoni otsus, ei ole võimalik uut inimeset palgale võtta.  

Töövaidluskomisjoni otsusega mittenõustumisel võib selle vaidlustada täies ulatuses või osaliselt. Vaidlevatel pooltel on õigus pöörduda sama töövaidluse läbivaatamiseks maakohtusse ühe kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles