Astri pagareist saavad kondiitrid

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpul täielikult tortide tootmisele keskendunud Astri Tootmise tootevalikus on praegu veerandsada torti. Päevas valmistab ettevõte umbes tuhat torti.
Eelmise aasta lõpul täielikult tortide tootmisele keskendunud Astri Tootmise tootevalikus on praegu veerandsada torti. Päevas valmistab ettevõte umbes tuhat torti. Foto: Kristjan Teedema

Varem paarisadat nimetust kondiitri- ja pagaritooteid valmistanud Astri Tootmine on läinud pärast novembrikuist omanikevahetust täielikult üle torditootmisele ning keskendunud Eesti Pagari tellimuste täitmisele.

Astri Tootmise juhatuse liikme ja tootmisjuhi Kersti Kenderi sõnul võimaldas koostöö Eesti Pagariga spetsialiseeruda ja toota kasumlikumalt, vältides ühtlasi turustamiskulusid.

«Meie toodame, Eesti Pagar turundab ja turustab,» täpsustas Kender. «On selge, et kasulikum on valmistada üht toodet viie tüki asemel kümme tükki.»

Kondiitritoodete tegemisega on hõivatud 36 inimest ehk umbes sama palju, kui oli varem kringli- ja torditegijaid kokku. Senistel pagaritel, kellest enamik otsustas firmas jätkata, on käsil ümberõpe kondiitriks. Kenderi sõnul uusi töötajaid esialgu ei palgata.

«Toodangu maht on juba kasvanud ning kui veelgi kasvab, võtame ka kondiitreid juurde,» lausus ta.

Omanik vahetus

Praegu valmistab ettevõte päevas umbes tuhat torti, mis kaaluvad 700 grammist 1200 grammini. Tellimusi eraisikuilt ei võta Astri Tootmine enam vastu aasta algusest saadik.

Eesti Pagari juhataja Veikko Vaarja väljendas rahulolu Astri Tootmisega sõlmitud lepingu üle, mis tähendab vähemalt 80 protsendi Astri tortide turustamist Eesti Pagari kaubamärgi all.

Vaarja selgitusel olid seni Eesti Pagari pakutavate toodete nimistus leivad, saiad, sügavkülmutatud pagaritooted ja koogid. Tortide kohal oli seni tühimik, nüüd on see täidetud.

«Kasu on kahepoolne: head kondiitrid saavad keskenduda torditootmisele, meie saavutame nii Eestis kui ka välismaal klientide suurema rahulolu ja korraliku müügimahu,» sedastas Vaarja.

Astri Tootmise tootmine oli varem jagatud kaheks: kondiitri- ja pagaritoodete ning kulinaartoodete pooleks. Läinud aasta sügisest on pooled lahus ka juriidiliselt, 23. oktoobril registreeris äriregister osaühingu Astri Köök.

Eelmise aasta 27. novembrini olid Astri Tootmise omanikud Aleg Kirs ja Väino Põllumäe. Uus omanik on Katre Mehine, talle kuulub Krediidiinfo andmeil ka 2008. aastal asutatud osaühing Eufooria, mille tegevusalaks on märgitud lapsehoiuteenus.

Katre Mehise abikaasa, Eesti Pagari nõukogu liige Margus Mehine, kes korraldab Astri Tootmise ja Eesti Pagari koostööd, selgitas, et Katre Mehine Astri Tootmise igapäevases töös aktiivselt ei osale.

«Tema suuri arendusplaane ega projekte ei tee, selleks on palgatud meeskond, kes peaks ideid ette tooma ja ellu viima,» kõneles Margus Mehine.

Nokitsedes ellu ei jää

Varem ligi kahtsada nimetust torte, kooke, kringleid ja küpsiseid valmistanud Astri Tootmine on sortimendi veerandsaja nimetuseni kärpinud ning Mehise sõnul tõmbab ilmselt veelgi kokku.

«Kui müüa firma oma kohvikus kümme pakki küpsiseid ja teine kümme kuskil mujal, siis sellega pikka pidu ei ole,» selgitas Mehine. «Et firmat säilitada ja arendada, tuleb leida turg ja raha. Selleks on tegevus kontsentreeritud ja leitud koostööpartneriks Eesti Pagar, kellega koos edasi minna.»

2011. aastal teenis Astri Tootmine üle 15 000 euro kasumit, mullust kasumit firma ei avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles