Karlovas alustab sügisel koorikool

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu tuleb Tartu Poistekoori järelkasv peamiselt Karlova gümnaasiumist, edaspidi hakatakse sinna poisse koolitama koorikoolis, kuhu võetakse lauljaid kõikjalt üle linna.
Praegu tuleb Tartu Poistekoori järelkasv peamiselt Karlova gümnaasiumist, edaspidi hakatakse sinna poisse koolitama koorikoolis, kuhu võetakse lauljaid kõikjalt üle linna. Foto: Kristjan Teedema

Karlova koolil on gümnaasiumina tegutseda jäänud veel vaid aasta, kuid sealse muusikahariduse jätkumise pärast enam väga muretsema ei pea – juba sügisest plaanitakse avada lauljate huvikool.

«Me oleme mõelnud pikki aastaid, et selline kool võiks Tartus olla. Selline, kus saaks lauljaid õpetada, kasvatada ja koorides laulmiseks ette valmistada,» rääkis Karlova gümnaasiumi direktor Undel Kokk loodavast koorikoolist.

Huvikool hakkab tööle gümnaasiumi osana ja vägesid asub seal juhtima muusikaõppe juhataja Annelii Traks.

Tema sõnul oli neil koorikooli luua üsna loogiline: olemas on ju nii ruumid, pillid kui ka õpetajad. «Tegelikult me ju töötame juba, meil on baas olemas. Me ei hakka mitte nullist peale, vaid lihtsalt muudame vormi,» rääkis Traks.

Oodatakse igas vanuses

Uues huvikoolis õpetatakse kõike lauljale vajalikku, muu hulgas muusikateooria aineid, ning muidugi on võimalus laulda kooris, osaleda festivalidel ja võistlustel. Lisaks sai kool linnalt ka küllalt suure toetuse, et on võimalik õpetada pillimängu.

Kokk ütles, et instrumendiõpetus peaks olema piisavalt kõrgel tasemel, et koolis saaks tegutseda puhkpilliorkester.

Kuigi tõenäoliselt keerulisim osa, linnalt toetuse saamine, on läbi tehtud, ei ole koorikooli asutamine siiski veel sada protsenti kindel. Kõigepealt tuleb saada ka linnavolikogult positiivne otsus ja haridusministeeriumist koolitusluba.

Kokk arvas aga, et kui dokumendid on kõik korras, siis probleeme ei tohiks olla. «Hiljemalt suvevaheajale minekuks on meil kõik selge,» ütles ta.

Direktori sõnul võetakse esialgu kooli vastu nii palju õpilasi, kui vähegi mahub, ning igas vanuses, mitte vaid kooliminejaid. Senisest erinev on see, et tehakse ka eelkooliklass, kuhu võetakse vastu kõik soovijad.

Põhikooliõpilastele on erinevad klassid ja õpperühmad, kuhu saab astuda vastavalt vanusele ja teadmistele.

Gümnasistide meelitamiseks on huvikoolil hea vahend: koorikoolis käimine läheb arvesse valikainena ja seega ei ole see noortele eriti suur lisakoormus. Traks ütles, et tahte taha kooris käimine noortel ei jää, pigem on just see probleem, et koolitöö ja teiste huvide kõrvalt ei jõua ega jaksa linna teise otsa laulma sõita.

Esimesse klassi vastuvõtuks algavad vestlused juba järgmisel teisipäeval, vanemaid õpilasi võetakse vastu kevade jooksul.

Vanemad on rahul

Eelmisel nädalal tutvustati koorikooli kava ka hoolekogule ning Traksi sõnul olid lapsevanemad kuulduga rahul. Pärast põhikooliks ümberkorraldamise selgumist ei teadnud ju keegi veel, mis muusikaõpetusest täpselt saab ja kas see üldse edasi läheb. «Tekkiski tunne, et kas nüüd ongi siis kõik,» rääkis Traks.

Praegu on nii Tartu Poistekooril kui ka neidudekooril Kurekell täiskoosseis olemas ning loodetavasti kindlustab koorikool ka selle, et edaspidi lauljatest puudust ei tule. Varem tulid need peamiselt Karlova gümnaasiumist, edaspidi tuleb lauljaid kõikjalt üle linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles