Kirjanikke tuleb mitmelt maalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusfestivali Prima Vista raamatulaat. Illustreeriv foto.
Kirjandusfestivali Prima Vista raamatulaat. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Et Tartu rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista tuleb tänavu mai algul huviliste ette kümnendat korda, on festivali tunnuslause «Aeg lendab». Kuid on muidki põhjusi just nimelt sellise peateema valimiseks.

«Kirjandus paljundab aegruumi, teeb aega juurde, kuna loob pidevalt uusi kujuteldavaid, oma ajamõõtmega maailmu. Ja aitab inimesel seega aega painutada ning oma valdusesse saada,» selgitas tänavuse Prima Vista patroon Leelo Tungal.

Nagu eelmisel üheksal korral, on oodata nüüdki rahvusvaheliselt tuntud sõnameistreid.

Teiste seas on lugejatel võimalik silmast silma kohtuda ulmekirjaniku, küberpungi ühe rajaja Bruce Sterlingi, vene kirjanike Marina Palei ja Leonid Mletšini ning intellektuaalsete põnevusromaanide autori Thomas Hettchega.

Samuti esineb Prima Vistal üks tuntuimaid poola nüüdiskirjanikke Olga Tokarczuk, soome noorema põlvkonna huvitavamaid kirjamehi Joel Haahtela ja läti kirjandusrühmitus Orbita.

Tegevust jätkub Tartust kaugemalegi. Ühel maipäeval viib Prima Vista osa tegevusi Valka, kus antakse üle Gailiti novelliauhind.

Festivali programmijuht Marja Unt juhtis tähelepanu ka eelprogrammile. Nii näiteks külastab Prima Vista raames aprilli alguses Tartut saksa lastekirjanduse klassik Paul Maar.

Juba on välja kuulutatud tavakohane võistlus «Esimene samm», mille auhinnale (333 eurot) oodatakse kandideerima kõiki autoreid ilukirjanduslike debüüttekstidega, mis on trükiajakirjanduses avaldamist leidnud 2012. aasta jooksul.

Vajalikud materjalid tuleb saata postiga või viia Eesti Kirjanduse Seltsi («Konkurss «Esimene samm», Tartu kirjandusmaja, Vanemuise 19, 51014 Tartu).

Tööde esitamise tähtaeg on 14. märts. Auhind antakse võitjale pidulikult üle 23. aprillil Prima Vista eelüritusena toimuval rahvusvahelisel raamatu ja roosi päeval.

Tartus ja Valgas

• Tartu rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista toimub 9.–12. maini.

• 11. mail on festivaliüritusi ka Valgas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles