Näitus soojendab iluduste paraadi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Sten Mander seisatas Merle Silla maalitud paelkingade ees ja ütles, et nii paelkingi kui ka nende sugulasi veenusekingi näevad kõik huvilised ka kolmapäeval avataval orhideenäitusel.
Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Sten Mander seisatas Merle Silla maalitud paelkingade ees ja ütles, et nii paelkingi kui ka nende sugulasi veenusekingi näevad kõik huvilised ka kolmapäeval avataval orhideenäitusel. Foto: Sille Annuk

Ilm võib ju küll veel talve mängida, aga naistepäev ja kevad on siiski juba käeulatuses. Kindel märk sellest on ka Tartu Ülikooli botaanikaaed, kus peagi maalitud orhideede kõrval eputavad ka ehtsad kaunid käpalised.

«Siin nurgas on paelkingad, need on veenusekingade lähedased sugulased,» ütles TÜ botaanikaaia aednik Sten Mander botaanikaaia õppeklassi seatud Merle Silla maalinäitusel orhideepilte vaadates.

Et pildi järgi on taime raske määrata ja orhideemaailm on küllalt suur, ta peensustesse ei laskunud. «Siin on üks põnev Aafrika orhidee, sel on erilise kujuga huul,» jätkas aednik pilte vaadates ja lisas, et kõik orhideed on väga põnevad taimed, kui neid lähemalt tundma õppida.

Näitusel «Orhideedel on silmad: ilu ja inspiratsioon» on paarkümmend pilti. «Merle Silla maalinäitus on meil suure traditsioonilise orhideenäituse eelsoojendus,» märkis TÜ botaanikaaia loodushariduse administraator Vilma Veld­re.

Merle Sild (s 1960) on viimased 13 aastat veetnud rännates ja maalides. Kunstnikuhariduse on ta saanud Tartu lastekunstikoolis, USA Ka­lei­doscope’i kunstikoolis ja Newcastle’i rahvaülikoolis. Ka praegu elab Sild piiri taga ning Tartu Postimehel ei õnnestunud temaga ühendust saada.

Näitusega kaasas käivas seletuses ütleb Sild, et inspiratsiooni orhideede maalimiseks sai ta Londonis elava sõbra talveaias, kus korraga oli õide puhkenud 22 liiki orhideesid. Et neis taimedes on koos terve maailma värvid, ongi orhideed tema töödes tähtsal kohal.

Maalinäitus on avatud 25. märtsini. Tänavune orhideenäitus «Ilu eest!» avatakse kolmapäeval. «Eksponaadid on juba kohal,» kinnitas Mander. Osa orhideesid tõi ta näitusele Tallinnast osaühingust Flores Aed. «Nagu viimastel aastatel tavaks, õitsesid paljud meie oma orhideed enne suurt väljanäitust ära,» selgitas aednik.

Orhideenäitused on botaanikaaias väga menukad, mullu käis paari nädalaga neid taimi imetlemas ligi 3000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles