Kalamehed mattusid Lämmijärve jääl tuisku ja eksisid ära

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehikoorma piirivalvurid järvejääl.
Mehikoorma piirivalvurid järvejääl. Foto: Lõuna prefektuur

Halbade ilmaolude ja navigatsiooniseadmete puudumise tõttu eksisid eelmisel nädalal Lämmijärvel ära kaks kalastajate seltskonda.

Reedel, 1. märtsi hommikul teatas mootorkelguga Lämmijärvele läinud mees, et on tiheda udu ja lumesaju tõttu järvel ära eksinud. Samuti oli ta mootorkelgul kütus otsa saanud.

Järvel olevatelt kalameestelt oma asukoha kohta pärides oli ta saanud vastuseks, et asub Vene Föderatsiooni territooriumil umbes 4 kilomeetri kaugusel ajutisest kontrolljoonest. Mehikoorma piirivalvurid informeerisid juhtunust Venemaa piirivalvureid ja võtsid mootorkelguga suuna kohta, kus oletatavasti pidi abivajaja asuma. Peagi tuvastati kontrolljoone ületuse kohas mootorsaani jäljed ning Vene piirivalve teatas, et on isiku kinni pidanud.

Mees anti üle Mehikoorma piirivalvuritele, kes tõid ta tagasi mandrile. Piirivalve koostas piiri ületanud isikule väärteoprotokolli.

Külalised Venemaalt

Samal õhtul avastas Piirissaare radarivaatleja, et üks mootorsaan on ületanud kontrolljoont suunaga Vene Föderatsioonist Eestisse. Asja uurima läinud piirivalvurid tuvastasid, et saan liikus korduvalt üle ajutise kontrolljoone edasi-tagasi. Piirivalvurid pidasid kinni kolm Vene Föderatsiooni kodanikku ühes mootorsaani ja selle slepis olnud kahe kelguga. Taas teatasid kontrolljoonel ekslejad, et halbade ilmaolude tõttu olid nad ära eksinud. Isikud anti üle Vene piirivalvele. Ka sellel seltskonnal ei olnud kaasas navigatsiooniseadmeid. Kaasa oli võetud küll kompass, aga seda kasutada ei osatud.

Lõuna prefektuuri Mehikoorma kordoni juht Arbo Sillaots ütles, et inimesed ei pane tihti järvejääl sõites ümbritsevat keskkonda tähele ning sõidavad läbi piiritähiste vahelt. «Sellega rikuvad nad aga piirirežiimi ja ületavad ebaseaduslikult riigipiiri,» selgitas ta.

Piirivalve soovitab varustada end jääle minnes tehniliselt korras navigatsioonivahenditega ja jälgida ilmaprognoosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles